ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Consiliului European, Charles Michel, înaintea deschiderii negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE: „Un moment de mândrie pentru ambele națiuni și un pas strategic pentru UE”

16:36 | 25.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova și Ucraina au demonstrat un angajament impresionant față de reformă și alinierea la valorile europene, a declarat marți, 25 iunie, președintele Consiliului European, Chales Michel, înaintea începerii la Luxemburg a negocierilor de aderare la UE a celor două state. Oficailul european subliniază provocările prin care a trecut Republica Moldova și angajamentul ferm al țării noastre de a dezvolta o relație strânsă cu Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

Declarația președintelui Consiliului European, Charles Michel, înainte de deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova:

„Asistăm astăzi la un moment istoric. În urma deciziei Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, cele două țări se angajează într-o adevărată transformare în aderarea deplină la UE – un moment de mândrie pentru ambele națiuni și un pas strategic pentru UE.

Acesta este rezultatul eforturilor enorme de reformă ale Ucrainei și Moldovei. Când voința oamenilor este urmată, conducerea vizionară dă rezultate și democrația este pusă în practică, vedem rodul progresului real. UE continuă să dea rezultate în parteneriatele cu Ucraina și Moldova, cu atât mai mult cu cât Ucraina se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar Moldova se confruntă cu consecințele războiului.

Deschiderea negocierilor de aderare prin intermediul primelor conferințe interguvernamentale este o etapă cheie. De asemenea, este o dovadă a progresului imens pe care ambele națiuni le-au făcut în călătoria lor către integrarea europeană, în ciuda provocărilor imense cu care s-au confruntat și cu care se confruntă încă.

Eforturile Ucrainei sunt și mai admirabile, având în vedere că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus dificultăți și adversități fără precedent. Poporul Ucrainei a dat dovadă de un curaj și o solidaritate extraordinară în apărarea suveranității și a viitorului lor european.

Moldova, de asemenea, s-a confruntat cu provocări semnificative, inclusiv presiuni economice și intimidare politică, dar a rămas fermă în căutarea unor legături din ce în ce mai strânse cu UE.

Ambele țări au demonstrat un angajament impresionant față de reformă și alinierea la valorile europene. Pașii transformatori făcuți în domenii precum statul de drept, guvernanța și sistemele judiciare oferă speranță și oferă o indicație clară a aspirației lor neclintite de a se alătura familiei europene. Sprijinul societăților lor a fost, de asemenea, crucial pe parcurs.

Acesta este începutul unui proces lung. Deși astăzi sărbătorim un pas semnificativ înainte, trebuie, de asemenea, să recunoaștem că drumul de urmat va necesita efort susținut, dăruire și alte reforme substanțiale. Ucraina și Moldova vor trebui să-și continue activitatea de consolidare a instituțiilor, de a continua combaterea corupției și de a spori stabilitatea economică pentru a îndeplini standardele riguroase ale aderării cu drepturi depline la UE.

Uniunea Europeană, prin instituțiile sale și statele membre, este pregătită să sprijine Ucraina și Moldova la fiecare pas al acestei călătorii. Vom oferi resursele necesare, expertiza și sprijinul politic.

Împreună, putem construi o Europă mai puternică, mai unită, în care fiecare națiune are oportunitatea de a prospera în pace și prosperitate”.

img24004739

img24004739

img24004739

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!