ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO „IE pentru IE (Integrarea Europeană)” // Parlamentul găzduiește o expoziție de costume tradiționale și obiecte de artizanat

18:01 | 25.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Un eveniment dedicat portului popular cu genericul „IE pentru IE (Integrarea Europeană)” a avut loc astăzi la Parlament. Evenimentul a fost organizat de Platforma Femeilor Deputate, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și vocația europeană a țării noastre, comunică MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, a fost organizată o expoziție de costume populare din diferite zone ale țării, ce conține piese din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Astfel, timp de două zile, vizitatorii Parlamentului vor avea ocazia să admire 20 de costume populare, realizate de meșteri populari, care transpun tradițiile din diverse localități ale țării.

La fel, pentru vizitatorii Parlamentului, în scuarul instituției, a fost amenajată o zonă care redă tradițiile culturale ale poporului nostru.

Angajații legislativului au adus obiecte de artizanat moștenite de la bunici precum covoare, prosoape, diverse accesorii de uz casnic și obiecte de decor. În zonă a fost expusă și o selecție de lucrări semnate de pictorița Galina Vieru. Totodată, atmosfera a fost întregită de corul de eleve ale Liceului de muzică și arte de pe lângă Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus, raionul Căușeni.

„Ia ne scoate în evidență, pentru că ea conține elemente în care sunt codificate istoria și cultura noastră. Cu ea vom merge în Uniunea Europeană și vom arăta cât de profund este patrimoniul nostru”, a accentuat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Sunt mândră pentru că, astăzi, Guvernul este la Luxemburg, unde se discută despre inițierea negocierilor de aderare la UE, iar noi, aici, la Parlament, celebrăm tradițiile și valorile naționale. Uniunea Europeană este despre diversitate și ne așteaptă cu valorile noastre”, a adăugat vicepreședinta Parlamentului, președinta Consiliului de coordonare a Platformei Femeilor Deputate, Doina Gherman.

„Colecția prezentată la Parlament este formată din 20 de costume integrale, toate cu informație relevantă despre zona de unde sunt acestea și meșterii care le-au creat. Aceste piese au fost donate Muzeului de către meșterii populari și astăzi fac parte din patrimoniul național”, a menționat directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol.

Ziua Universală a Iei este marcată anual, la data de 24 iunie, începând cu anul 2013. La fel, în ultima duminică a lunii, va fi marcată Ziua Portului Popular. Din 2022, UNESCO a introdus arta cămășii cu altiță în Patrimoniul Imaterial al Umanității.

img24004740

img24004740

img24004740

img24004740

img24004740

img24004740

img24004740

img24004740

img24004740

img24004740

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!