ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un procuror și un primar riscă să fie suspendați din funcție. ANI a emis actele de constatare

17:30 | 25.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Un procuror și un primar riscă să fie suspendați din funcție după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatre în privința lor. În cazul procurorului, ANI a constatat o avere nejustificată ce depășește 800 000 de lei, iar în cazul primarului, s-a constatat că acesta se află în conflict de interese, angajându-și fiul în calitate de administrator, comunică MOLDPRES.

Astăzi ANI a anunțat că a emis un act de constatare în privința unui procuror prin care s-a stabilit o diferență substanțială, în mărime de 854 785 lei, între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de acesta și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi, pentru perioada 01.08.2016 - 26.05.2023.

ANI a anunțat că va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.

De asemenea, prin alt act de constatare, Autoritatea a stabilit încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința unui primar. Interesul personal al primarului rezultă din relațiile sale în raport cu persoana juridică al cărei fondator este, iar în calitate de administrator figurează fiul acestuia.

Persoanele supuse controlului riscă încetarea mandatelor, a raporturilor de muncă sau de serviciu. Subiecții controlului riscă să fie decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică pe o perioadă de trei ani, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

img24004742

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!