ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 31% dintre serviciile prestate anul trecut de ASP au fost oferite gratuit

14:20 | 26.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/. Agenția Servicii Publice (ASP) a prestat pe parcursul anului trecut 5.447.123 de servicii, iar circa 31 la sută dintre acestea au fost oferite cu titlu gratuit, transmite MOLDPRES. 

Potrivit sursei citate, printre cele mai solicitate servicii prestate gratuit sunt eliberarea primului buletin de identitate, înregistrarea nașterii, înregistrarea decesului, înregistrarea căsătoriei, radierea persoanelor juridice din Registrul de stat, transcrierea actului de stare civilă, servicii de licențiere.

Pentru 8 din 27 de servicii de stare civilă prestate gratuit se aplică o taxă de stat în mărime de 50 lei (înregistrarea căsătoriei, înregistrarea divorțului, schimbarea numelui, reconstrucția actului de stare civilă, modificarea actului de stare civilă, eliberarea certificatului de stare civilă, extrasului multilingv, întocmirea și expedierea interpelărilor).

În plus, la eliberarea gratuită a primului buletin de identitate , cetățeanul va plăti doar 50 de lei, taxa de stat pentru înregistrarea la domiciliu și/sau la reședința temporară, care se efectuează concomitent cu eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului RM.

În prezent, nomenclatorul de servicii al Agenției Servicii Publice include 203 tipuri de servicii, dintre care 89 sunt prestate cu titlu gratuit sau au opțiuni de prestare gratuită anumitor categorii de solicitanți. În unele cazuri de prestare gratuită a serviciilor de către ASP, se percepe însă o taxă de stat, în baza prevederilor Legii a taxei de stat.

img24004773

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!