ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Geniștii militari, în misiuni de neutralizare a obiectelor explozive. Munițiile datează din cel de-al Doilea Război Mondial sau conflictul armat de pe Nistru

15:31 | 26.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/. Geniștii Armatei Naționale au desfășurat în luna iunie 11 misiuni de deminare, în urma cărora au fost depistate și neutralizate obiecte explozive. În cele mai multe cazuri, obuzele și cartușele datează din cel de-al Doilea Război Mondial sau mai recent, din anul 1992, din timpul conflictului armat de pe Nistru, informează MOLDPRES.

Un proiectil de artilerie a fost descoperit recent în sectorul poliției de frontieră Lipcani. Polițiștii au fost alertați de populația locală, care au observat un obiect asemănător cu un obuz, în apropierea unei căi feroviare. La fața locului a intervenit Grupa Brigăzii de infanterie motorizată din municipiul Bălți, care a detonat explozivul.

Solicitat de agenție, purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării, Maria Aramă, a specificat că în cele mai multe cazuri obiectele explozive sunt depistate de cetățeni în timpul lucrărilor agricole sau de construcții – săpături.

„În cazul identificării obuzelor sau cartușelor, persoanele sunt îndemnate să contacteze imediat Serviciul 112 și să marcheze locul. Este important să nu atingeți muniţiile cu mâna sau cu alte obiecte. Totodată, nu loviți sau mişcați munițiile găsite, nu demontați focoasele sau alte componente și nu aruncați în foc obiectul exploziv. Munițiile prezintă un risc sporit pentru viață, de aceea necesită a fi distruse în condiții de maximă securitate”, a afirmat Maria Aramă.

De la începutul anului curent, au fost îndeplinite 67 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost nimicite 86 de obiecte explozive de diferite tipuri și cinci cartușe.

img24004777

img24004777

img24004777

img24004777

img24004777

img24004777

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!