ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Grosu: „Raionul Leova va beneficia de peste 76 de milioane de lei pentru reparația drumurilor naționale”

20:54 | 28.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat vineri, 28 iunie, raionul Leova. În discuțiile cu primarii și reprezentanții serviciilor desconcentrate din raionul Leova, s-a discutat despre necesitatea atragerii fondurilor pentru a asigurarea localităților cu apă și canalizare, reparația drumurilor, modernizarea școlilor și instituțiilor medicale, informează MOLDPRES.

Șeful legislativului a anunțat că raionul Leova va beneficia în anul 2024 de peste 76 milioane de lei pentru reparația drumurilor naționale, iar în perioada imediat următoare vor fi anunțate rezultatele în cadrul Programului Satul European. „Sunt lucruri pe care ni le dorim pentru fiecare sat din Republica Moldova, dar depinde și de noi, cât de repede ne vom face temele în contextul deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană, ca să putem obține și mai mult sprijin”, a declarat Igor Grosu. 

La Leova, președintele Parlamentului a vizitat Spitalul Raional, aflat în proces de renovare. Instituția mediacală a reușit în jumătate de an să atragă investiții considerabile pentru a efectua lucrările de reparație.  

Șeful Legislativului a fost să vadă cum funcționează punctul de trecere a frontierei cu România Leova-Bumbăta și a vizitat gospodăriile celor trei agricultori care au fost nevoiți să își cedeze terenurile pentru construcția drumului de acces. Igor Grosu a dat asigurări că autoritățile vor depune eforturi pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a punctului de trecere a frontierei Leova-Bumbăta.

„M-am bucurat să aflu că traficul pe aici este în continuă creștere și sper să reușim, ca împreună, cu prietenii noștri din România să-l facem să lucreze cât mai curând în regim non-stop. Acum doi ani, aici era o pajiște pe malul Prutului și o gospodărie agricolă. Cu o mobilizare exemplară, astăzi avem un punct de trecere a frontierei modern, un drum de ocolire, dar și căi de acces asfaltate spre Leova. A fost amenajată o parcare pentru 100 de camioane și alte facilități moderne de care beneficiază mii de oameni din regiune, dar și din întreaga republică”, a menționat șeful Legislativului.

În satul Tomai, Igor Grosu a cunoscut o familie de moldoveni, care după 15 ani munciți în Germania, au revenit la baștină și au dezvoltat o afacere de cultivare a sparanghelului, livrat în restaurantele din capitală, dar și în rețelele de magazine.

Ana și Anatolie Petică și-au dezvoltat afacerea cu ajutorul programului guvernamental Pare 1+1, au procurat tehnica și materialele de specialitate.

„Prioritatea noastră este să încurajăm oamenii de afaceri prin legi bune, programe precum PARE 1+2, ODA, AIPA și astfel vom dezvolta satele si orașele noastre”, a promis Igor Grosu.

Raionul Leova este populat de peste 44.000 de oameni. Unitatea administrativă este organizată în 39 de localități: 2 orașe, 23 comune și 14 sate.

 

img24004858

img24004858

img24004858

img24004858

img24004858

img24004858

img24004858

img24004858

img24004858

img24004858

img24004858

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!