ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala contribuabilului onest: 100 de agenți economici au primit certificate de credibilitate

14:16 | 01.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Un număr de 100 de contribuabili, care au manifestat responsabilitate fiscală și corectitudine în activitatea desfășurată, au obținut certificate de credibilitate din partea Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Agenții economici care au primit acest titlu vor fi scutiți de toate controalele fiscale pentru o perioadă de doi ani, transmite MOLDPRES.

Certificatele au fost acordate în cadrul Galei contribuabilului onest, organizată astăzi la Chișinău în contextul marcării Zilei funcționarului fiscal și aniversării a 34-a de la fondarea Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova.

Cei mai onești contribuabili din țară au fost felicitați de către șefa statului, Maia Sandu, care a afirmat că „a fi un contribuabil corect, înseamnă a pune umărul la modernizarea țării, la ancorarea noastră fermă pe alea europeană”. „Mulțumim companiilor care înțeleg că respectul pentru lege și cinstea sunt pietre de temelie, fără de care nu vom putea deveni o țară dezvoltată. Reprezentanții unor asemenea companii sunt astăzi aici. Îmi exprim aprecierea pentru faptul că nu doar deschideți locuri de muncă acasă, ci și pentru că lucrați transparent și onest. Știu că uneori acest mod de lucru vă pune într-o competiție nedreaptă cu cei care aleg să înconjoare legea. Cu atât mai mult vă mulțumesc că acționați dincolo de obiectivul unor câștiguri scurte și rapide și vă pasă de întreaga comunitate spre care merg taxele plătite onest”, a afirmat Maia Sandu. 

Șefa statului a venit cu un îndemn atât pentru agenți economic, cât și pentru colaboratorii fiscali. „Am așteptarea clară ca angajații Fiscului să treacă la un model de lucru bazat mai mult pe consultare, susținere a antreprenorilor, iar controlul abuziv să devină un trecut uitat. Iar cât privește companiile: va indemn să ne ajutați să devenim cât mai curând posibil parte a Uniunii Europene. Avantajele pe care le oferă familia europeană sunt clare și directe pentru economie și afacerile moldovenești și e nevoie de contribuția fiecăruia, iar Dvs. aveți un rol esențial pentru ca direcția europeană de dezvoltare să devină investiția noastră sigură în viitor”, a spus președinta Maia Sandu. 

Cei 100 de contribuabili care sunt astăzi aici au fost selectați în baza unor criterii „foarte dure”. Ei sunt un exemplu că în Moldova „se poate”. Titlul acordat este pe de o parte o apreciere față de Dvs. și totodată un exemplu pentru toți ceilalți contribuabili care activează în Republica Moldova, că cei care sunt onești sunt apreciați și prin acordarea titlului de contribuabili onești doi ani sunteți scutiți de toate controalele fiscale astfel încât daca veți menține acest comportament pe această perioadă. Contribuabilii nu pot fi priviți doar ca plătitori de taxe și impozite, ei sunt cei care construiesc școli, grădinițe, spitale, achită pensii”, a precizat Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

Directoarea SFS, Olga Golban, a declarat că angajații instituției pe care o conduce își aduc aportul zi de zi pentru crearea unei generații de contribuabili onești, asigurarea încasărilor la budget, protejarea interesului fiscal al statului și asigurarea securității economice a acestuia.

Concursul privind desemnarea celor mai onești contribuabili este organizat începând cu anul 2013. Scopul acțiunii constă în eficientizarea administrării fiscale, cu stabilirea priorităților de chemare a contribuabililor la conformarea voluntară, spre onorarea obligațiilor fiscale prin stimularea morală, non-financiară, prin acordarea certificatelor de credibilitate contribuabililor onești, ceea ce le asigură un avantaj fiscal, cu respectarea angajamentului că antreprenorul nu-și schimbă comportamentul.

img24004899

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!