
Ansamblul de cîntece şi dansuri populare „Fluieraş” a marcat 70 de ani de la fondare
Chişinău, 30 apr. /MOLDPRES/. Ansamblul de cîntece şi dansuri populare „Fluieraş” a marcat cea de-a 70-a aniversare printr-un concert festiv care a avut loc ieri la Palatul Naţional din Chişinău, informează MOLDPRES.
Evenimentul a fost dedicat şi conducătorului artistic al formaţiei, regretatul dirijor şi violonist Serghei Lunchevici, Artist al Poporului, care pe 29 aprilie ar fi împlinit 81 de ani.
Pe scenă au evoluat interpreţii de muzică populară Nătăliţa Munteanu, Marin Ganciu, Cornelia Ştefăneţ şi alţii. Invitatul special al spectacolului aniversar a fost cîntăreaţă din România Maria Ciobanu.
Prezentă la manifestare, ministrul Culturii Monica Babuc a adresat un mesaj de felicitare întregului colectiv, dar şi celor care au activat în acest ansamblu. Oficialul a remarcat eleganţa artistică, stilul şi maniera interpretativă a membrilor ansamblului, care au adus în faţa publicului autohton şi al celui de peste hotare mai multe creaţii din tezaurul nostru folcloric.
“Serghei Lunchevici, cel care a condus colectivul „Fluieraș” mai mult de patru decenii, a devenit simbolul lui, dar și unul din simbolurile culturii noastre naționale. Acest neasemuit lăutar se contopea cu vioara lui la fiecare interpretare a sa. Prin cultura sa rară, prin modestia care l-a definit, a lăsat un nume notoriu în cultura națională”, a remarcat Monica Babuc.
Solicitată de MOLDPRES, interpreta Zinaida Julea, Artistă a Poporului, care s-a lansat şi a activat ani la rînd la „Fluieraş” alături de Serghei Lunchevici, a afirmat că a avut marele noroc să cînte în această orchestră.
„Îi păstrez luminoasa amintire marelui Serghei Lunchevici, care m-a descoperit la frageda vîrstă de 16 ani, invitîndu-mă să cînt alături de el în orchestră. Acolo am avut norocul să mă afirm şi să colind cu „Fluieraşul” lumea întreagă. „Fluieraşul” a fost cea mai mare şcoală pentru mine”, a menţionat Zinaida Julea.
Ansamblul de cîntece şi dansuri populare „Fluieraş” a fost înfiinţat în anul 1945 la Filarmonica Naţională. Primul dirijor al orchestrei a fost Constantin Tîrţău. Apoi conducerea colectivului a fost preluată de maestrul Serghei Lunchevici. Din 1995 dirijor al orchestrei a fost Serghei Ciuhrii, iar în prezent este condusă de Edgar şi Marcel Ştefăneţ.
Solişti vocali ai orchestrei au fost interpreţii Nicolae Sulac, Maria Bieşu, Tamara Ciobanu, Gheorghe Eşanu, Nina Crulicovschi, Eudochia Lica, Olga Ciolacu, Mihai Matieşu, Anatol Latîşev ş.a. Ansamblul de cîntece şi dansuri populare „Fluieraş” a efectuat turnee artistice în toate republicile ex-sovietice, în Germania, Austria, Franţa, Italia, România, Polonia, Cehia, Canada, India, Maroc, Finlanda, Turcia, China, Brazilia, Mexic.
(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)
GALERIE FOTO // Expoziția „Iscușință și rafinament''
GALERIE FOTO // Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Expoziția „Cărările Luminii” semnată de Silviu Oravitzan, vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Gala Premiilor UNITEM 2024 şi-a desemnat câștigătorii
GALERIE FOTO // Gala Premiilor UNITEM 2025
Fostul Gimnaziu de fete din Chișinău va fi reabilitat de Ministerul Culturii cu sprijinul Ambasadei Germaniei
Republica Moldova se alătură Zilei Internaționale a Caselor-Muzeu Memoriale
Sergiu Musteață preia funcția de Secretar General al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO
Agenda teatrală pentru primului weekend din aprilie
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
GALERIE FOTO // Moldovenii sărbătoresc Paștele Blajinilor
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor
LIVE // Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Republicii Moldova
Republica Moldova sărbătorește 35 de ani de la adoptarea Drapelului de Stat
GALERIE FOTO // Republica Moldova marchează 35 de ani de la adoptarea tricolorului
GALERIE FOTO // La Ungheni se scrie istorie: Podurile de Flori devin Poduri de Piatră