ro
Societate
27 Aprilie, 2025 / 17:05
/ Acum 8 ore

Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi și mâine Paștele Blajinilor, zi în care sunt pomeniți cei răposați. De Paștele Blajinilor, credincioșii vizitează mormintele celor apropiați, le aduc în ordine, preoții oficiază slujbe de pomenire, după care rudele oferă pomeni de sufletul morților, transmite MOLDPRES.

Tradițional, Paștele Blajinilor se sărbătorește peste o săptămână de la Învierea Domnului, Paștele propriu-zis. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă și până în ziua de luni.

Solicitat de agenție, preotul Octavian Moșin a subliniat că Paștele Blajinilor este o sărbătoare în care credincioșii își aduc aminte de cei adormiți și se roagă pentru odihna lor.

„Această zi trebuie trăită în liniște și reculegere, cu un accent mai mic pe lucrurile materiale. Adevărata pomană nu se măsoară în daruri scumpe, ci în intenția cu care sunt oferite. În viața aceasta, nu contează ce oferi, ci cum oferi. Să fie un dar din inimă, oferit cu smerenie și dragoste, cu gândul la cei care au nevoie cu adevărat. Este important ca la cimitir să venim, să ne rugăm și să pomenim”, a afirmat Octavian Moșin.

În popor se crede că blajinii se numără printre cei dintâi oameni de pe Pământ. Cele mai importante preocupări ale blajinilor sunt rugăciunile și postul pentru cei vii.

De Paștele Blajinilor, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitire și să dea de pomana ouă roșii, cozonac şi pască celor nevoiași, dar și să pună flori pe morminte. Fiecare femeie aduce cu ea un prosop, strâns la un capăt și legat cu o lumânare. Prosopul este oferit preotului care citește pomelnicele. Tot în această zi, nu se pomenesc doar morții cunoscuți, ci tot neamul strămoșilor comuni.