
Președinta Maia Sandu prezentă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc: „Am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”
Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. Mesajul a fost transmis astăzi de președinta Maia Sandu, care participă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc, informează MOLDPRES.
Din numele tuturor cetățenilor, șefa statului a adus un omagiu fostului Suveran Pontif, care și-a dedicat viața promovării compasiunii și echității, precum și solidarității între oameni și popoare.
„În numele cetățenilor Republicii Moldovei, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a spus Maia Sandu.
Funeraliile Papei Francisc au început sâmbătă, puțin după ora locală 10:00, cu procesiunea scoaterii sicriului urmat de cardinalii concelebranți din Bazilică în Piața Sfântul Petru de la Vatican, unde a fost întâmpinat de o ovație în picioare din partea zecilor de mii de persoane prezente. Astfel, mai mulți șefii de stat și capete încoronate, dar și aproximativ 250 mii de persoane au fost prezente în Piața Sfântul Petru și în jurul acesteia.
Înmormântarea defunctului Suveran Pontif s-a desfășurat într-un cadru privat, fiind închisă pentru public. Vaticanul a anunțat că doritorii vor putea să viziteze mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore începând cu ziua de duminică.
Papa Francisc a murit luni dimineață la vârsta de 88 de ani. Acesta a inaugurat o nouă eră de conducere a Bisericii Romano-Catolice atunci când a fost ales papă, în anul 2013. Papa Francisc a adus multe reforme în biserică, dar a avut reputaţia unei personalităţi marcate de modestie şi apropiere faţă de oameni.
Printre realizările sale semnificative se numără enciclica papală Laudato si (Slavă ţie, 2015), care a abordat criza climatică şi a susţinut buna gestionare a mediului, eforturile sale de a promova unitatea între catolici, non-catolici şi necreştini şi scuzele sale istorice faţă de cei care au suportat abuzuri sexuale comise de clerici.
Papa Francisc, născut la Buenos Aires, în Argentina, la 17 decembrie 1936, ca Jorge Mario Bergoglio, este primul papă iezuit, crescut în afara Europei de la papa sirian Grigore al III-lea în secolul al VIII-lea.
Locuitorii din orașul Căușeni și din alte zece sate vor avea acces la un sistem modern de epurare și canalizare
Măsuri sporite de ordine publică de Paștele Blajinilor. Polițiștii vor fi prezenți în teren, iar traficul va fi restricționat pe unele străzi din capitală
Meteorologii au emis Cod galben de înghețuri
Ziua Europei 2025 // Orășelul European ajunge la Chișinău și Căușeni pentru a sărbători valorile fundamentale ale Uniunii Europene
Șapte lingouri de aur depistate în bagajul unei pasagere care zbura în Israel. Femeia riscă sancțiuni
Peste șase mii de elevi au beneficiat de lecții gratuite de matematică
O nouă intervenție SMURD. Un copil de 11 ani, aflat în stare gravă, a fost transferat în România pentru tratament neurochirurgical
Institutul Oncologic va avea o ambulanță specializată pentru copii bolnavi de cancer
CEC a anunțat numărul alegătorilor pentru alegerile locale noi din 18 mai
Peste 250.000 de persoane au asistat la funeraliile papei Francisc
LIVE // Lansarea lucrărilor de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu: „Pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare”
Președinta Maia Sandu: „Catastrofa de la Cernobîl ne amintește că viața, sănătatea și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc”
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Volodimir Zelenski și Donald Trump au avut o scurtă întâlnire în marja funeraliilor Papei Francisc
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
La Roma se desfășoară funeraliile Papei Francisc
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Speakerul Igor Grosu despre explozia de la Cernobîl: „Rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut”
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
Zi istorică pentru Republica Moldova. Începe construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
50 de șefi de stat vor participa la funeraliile Papei Francisc