
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu: „Pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare”
Războiul din Ucraina a redefinit harta energetică a Europei și prioritățile sale. Astfel, pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, la închiderea Summitului internațional „Viitorul Securității Energetice”, desfășurat sub egida Guvernului Regatului Unit și a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), transmite MOLDPRES.
Ministrul a subliniat transformările majore prin care trece sectorul energetic național, dar și rolul esențial al parteneriatelor internaționale. De asemenea, acesta a mulțumit Guvernului britanic și IEA pentru organizarea summitului din acest an.
Dorin Junghietu a prezentat o imagine clară a progreselor înregistrate de Republica Moldova în domeniul energetic, într-un context geopolitic tot mai sensibil și instabil. Oficialul a evidențiat deciziile strategice luate în ultimii doi ani, care au propulsat nivelul securității energetice naționale.
„Este vorba de sincronizarea cu rețeaua europeană ENTSO-E și deconectarea de la sistemul controlat de Federația Rusă, extinderea interconexiunilor cu România și diversificarea surselor de gaze naturale, lansarea unui plan național ambițios pentru integrarea energiei regenerabile, cu obiectivul de a atinge 30% energie verde până în anul 2030, precum și realizarea investițiilor în digitalizare, tehnologii de stocare a energiei și rețele inteligente”, a declarat Dorin Junghietu.
Oficialul a subliniat că războiul din Ucraina a redefinit harta energetică a Europei și prioritățile sale. Astfel, pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare. În fața celor peste 60 de miniștri și lideri internaționali prezenți la summit, Dorin Junghietu a făcut un apel pentru cooperare regională sporită și solidaritate internațională.
„Securitatea energetică nu mai este doar o ambiție tehnică, aceasta a devenit un pilon al securității naționale, al dezvoltării economice și al stabilității. Securitatea energetică nu înseamnă ziduri, ea înseamnă punți – interconectări, infrastructură comună, integrarea piețelor și o apărare colectivă împotriva constrângerilor energetice”, a spus Dorin Junghietu.
De asemenea, ministrul a adăugat că Republica Moldova este o țară mică, prin determinare, iar sprijinul din partea partenerilor de dezvoltare și o viziune comună, poate deveni un exemplu de reziliență în fața provocărilor energetice actuale.
Summitul internațional „Viitorul Securității Energetice” a reunit miniștri ai energiei, lideri și factori de decizie din întreaga lume, pentru a contura o viziune comună asupra securității energetice în era tranziției verzi și a noilor provocări climatice și geopolitice.
În marja summitului, ministrul Dorin Junghietu a avut câteva întrevederi bilaterale cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai principalelor instituții energetice internaționale, consolidând dialogul și cooperarea Republicii Moldova în domeniul energiei.
Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în acest an de mai multe opțiuni de finanțare
Euro scade ușor, iar dolarul crește cu 13 bani
Discuții la nivel înalt între BNM și Grupul Băncii Mondiale despre stabilitate macroeconomică și integrarea europeană a Republicii Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Republica Moldova va folosi un sistem informatic modern pentru combaterea spălării banilor
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI
Statul finanțează până la 80% prin subvenții în avans proiecte de lucrări de îmbunătățiri funciare
LIVE // Lansarea lucrărilor de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu: „Pentru Moldova, situația din regiune a reconfirmat nevoia de suveranitate, reziliență și integrare”
Președinta Maia Sandu: „Catastrofa de la Cernobîl ne amintește că viața, sănătatea și protecția mediului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc”
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Volodimir Zelenski și Donald Trump au avut o scurtă întâlnire în marja funeraliilor Papei Francisc
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
La Roma se desfășoară funeraliile Papei Francisc
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Speakerul Igor Grosu despre explozia de la Cernobîl: „Rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut”
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
Zi istorică pentru Republica Moldova. Începe construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
50 de șefi de stat vor participa la funeraliile Papei Francisc
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție