ro
Societate
28 Aprilie, 2025 / 04:32
/ Acum 10 ore

REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova

La 26 aprilie 2025, municipiul Ungheni a îmbrăcat haine de sărbătoare.  Nu pentru că ar fi hramul localității sau alte festivități ce ar cere implicare totală a întregului spectru administrativ. A fost vorba doar de un eveniment cu o conotaţie istorică, Ungheni fiind localitatea care iarăşi a adunat cele două maluri de Prut pentru activităţi de cotitură pe fundal european.

De la primele ore ale dimineții în piața centrală a municipiului era forfotă mare, unde erau aranjate măsuțele, tarabele cu diverse bunătăți din arta culinară, mirosul cărora s-a răspândit fulgerător, cu atribute ale meșterilor populari, cu tot felul de exponate pentru a capta atenția oaspeților sosiți la festivalul „Podul de Flori” de la Ungheni 2025.

Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni:  Am organizat o sărbătoare de zile mari ce a inclus festivitatea cultural-artistică „Podul de Flori” 2025. Ungheni este „poarta de vest” a Republicii Moldova, la frontieră cu Uniunea Europeană.  Pe 26 aprilie, la Ungheni nu am adunat doar colective folclorice şi costume tradiționale. Acestea au adus cu sine cântece, dans, voie bună și dispoziție la maxim. La  Ungheni, am încântat oaspeții cu tot ce înseamnă această localitate: bucate pregătite cu mare iscusință de gospodinele din partea locului,  lucrările confecționate manual de meșterii populari, de copiii de la grădiniță și elevii de la gimnaziu .

Toți cei prezenți au dansat, au ascultat muzică, s-au veselit, au comunicat, au savurat din istorie, din cele mai apetisante specialităţi locale. Organizatorii nu au uitat nici de cei mai mici oaspeți ai sărbătorii. Pentru ei a fost amenajat un spaţiu liber, teren de joacă cu topogan și bătută, unde copiii s-au distrat cât le-a poftit sufletul.

Evenimentul din 26 aprilie 2025 a marcat începerea construcției podului rutier peste Prut, numit Podul de Flori – primul pod nou ridicat între Republica Moldova și România în ultimele șase decenii.

Conectând localitățile Ungheni (MD) și Iași (RO), acest moment are o puternică încărcătură istorică, culturală și europeană.

Festivalul „Podul de Flori” a fost lansat în amiaza zilei, în Piața Independenței din Ungheni, cu un program divers: acrobații aeriene, demonstrații ale parașutiștilor, ateliere de meșteșuguri tradiționale, târguri gastronomice și spectacole susținute de artiști îndrăgiți de pe ambele maluri ale Prutului.

Lansarea oficială a lucrărilor de construcție a primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii, care va lega orașul Ungheni din Republica Moldova de comuna Golăești din județul Iași, România,a marcat un pas important în dezvoltarea infrastructurii dintre cele două maluri ale Prutului.

Vicrepremierul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, susține că începerea construirii podului peste Prut de la Ungheni este un moment simbolic pentru cetățenii R. Moldova.

Vladimir Bolea: Este extrem de simbolic. Noi avem alte cinci poduri funcționale, dar acest pod are o încărcătură emoțională extraordinară pentru că ne permite nouă tuturor, ca o națiune întreagă să-și poată retrăi momentul de a vedea cum de la un pod de flori, de la petale de trandafir aruncate în apele Prutului, începe construcția unui pod din piatră cu denumirea care va intra în istorie pentru totdeauna „Podul de flori”.

Festivalul Podul de flori transformă trecutul într-o punte către viitor. La 35 de ani de la momentul simbolic din 1990, când mii de oameni s-au întâlnit pe malurile Prutului, este vorba de un nou gest de apropiere: lansarea construcției podului rutier peste Prut, ce va uni Republica Moldova cu România, stat membru al Uniunii Europene.

Va fi o punte nu doar peste un râu, ci și peste timp, peste granițe și diferențe, consolidând legătura dintre comunitățile noastre.

”Podul de Flori” peste Prut de la Ungheni va avea 261,20 m lungime, din care 130,60 m pe teritoriul României, două benzi pe sens, trotuare. Durata contractului este de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin mecanismul pentru Interconectarea Europei, în valoare de peste 151,68 milioane lei românești.

Municipiul Ungheni se reconstruieşte pe bani europeni

„Reconstruim Ungheni pe bani europeni” este genericul celui mai mare proiect de infrastructură, finanțat de Uniunea Europeană și realizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, care este în avansare.

Investiția UE în aceste proiecte este de 1.168.546 de euro, a Primăriei municipiului Ungheni - 116.854 de euro și Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – 90.000 de euro.

Potrivit proiectului, până în prezent pe șantierul ee construcții din centrul municipiului au fost efectuate mai multe lucrări. Este vorba de reabilitarea a peste un kilometru din partea carosabilă pe str. Națională, unde sunt pe sfârșite lucrările de montare a bordurii de drum, se frezează stratul de asfalt degradat și se pregătește suprafața pentru montarea stratului de material reciclat pe ultimii 0,5 km.

Din cele opt parcări proiectate, una este finalizată, iar patru sunt în curs de amenajare. Acestea vor oferi spațiu de parcare în zona de centru a orașului pentru 225 de autovehicule.

„Lucrările sunt în toi și în Piața Independenței ce va deveni un punct modern de atracție pentru ungheneni și oaspeții orașului. Aici au fost încheiate lucrările de betonare a havuzului pietonal, iar în prezent se realizează conectările la rețelele de apeduct, canalizare și electricitate”, conform PNUD.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Evaluarea finală a Programului EU4 Moldova: regiuni-cheie: 45 de proiecte realizate, 10 milioane de euro investiți la Ungheni

O echipă de experți independenți a vizitat municipiul Ungheni pentru evaluarea finală a Programului „EU4 Moldova: Regiuni-cheie”.

„45 de proiecte realizate, 10 milioane de euro investiți la Ungheni – acesta este rezultatul Programului „EU4 Moldova: regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF Moldova timp de cinci ani”, indică Primăria municipiului Ungheni.

Potrivit sursei citate, printre proiectele realizate se numără: reabilitarea apeductului de pe străzile Națională și Solidarității, construcția unei porțiuni de sistem de canalizare, reconstrucția și revitalizarea centrului municipiului Ungheni, modernizarea străzii Boico, construcția unui rezervor de apă cu capacitatea de 1000 mc., procurarea unui buldozer pentru „AVE Ungheni” SRL, a unei autospeciale, a unui trailer pentru „Apă-Canal” SRL, instalarea a 1000 de contoare de apă cu citire la distanță, a unui sistem de monitorizare video cu 52 de camere de luat vederi, construcția și echiparea Ghișeului Unic de la Primăria Ungheni, achiziționarea de mobilier și seturi de robotică pentru grădinițe etc. Toate – din banii Uniunii Europene

„La final de program, are loc și schimbarea a două ascensoare în blocurile locative din Ungheni”, precizează administraţia oraşului.

Primarul de Ungheni, Vitalie Vrabie, a menționat că ar fi benefică extinderea acestui program, precum și replicarea modelului respectiv și în alte localități, în alte regiuni. „Rezultatele sunt evidente, la fel și impactul”, afirmă Vitalie Vrabie.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”, implementat în perioada 2019 – 2025, susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele două regiuni cheie: municipiile Ungheni, Cahul și localitățile învecinate.

Corespondent: Lilia Grubîi

Foto: Andrei Mardari

Ungheni