
„Barock, ba Romantic”, concert susținut de Camerata Chișinău pe scena Ateneului Român
Un dialog între epoci, între structura riguroasă a barocului și intensitatea expresivă a romantismului târziu va prinde viață pe scena Ateneului Român din București, pe 1 aprilie, în cadrul concertului „Barock, ba Romantic”. Evenimentul este susținut de Asociația Camerata Chișinău și sprijinit de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, notează MOLDPRES.
Sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru, orchestra formată din tineri muzicieni va oferi un program divers, punând în valoare contrastele dintre stiluri și epoci muzicale. Printre lucrările interpretate se numără Simfonia în Sol major de C.P.E. Bach, Concertul pentru violoncel în Re major de J. Haydn, Langsamer Satz de A. Webern și Serenada pentru coarde de A. Dvořák. Momentul central al serii îl va avea în prim-plan pe violoncelistul Constantin Borodin, care va aduce pe scenă concertul de Haydn.
Camerata Chișinău, relansată în 2021, reunește 30 de tineri muzicieni, absolvenți și studenți ai prestigioaselor academii din Chișinău, București, Cluj, Kiev, Moscova și Finlanda. Prin profesionalism și energie, aceștia îmbină tradiția cu inovația, creând un repertoriu dinamic și captivant.
Evenimentul este organizat de Asociația Camerata Chișinău și Centrul European al Artiștilor Basarabeni, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. Printre partenerii concertului se numără Radio România Cultural, Book Hub și PR Wave.
Cristian Spătaru, născut la Chișinău, a început studiul muzicii la 8 ani, câștigând de două ori Premiul I la Concursul Național de Compoziție din Moldova. Din 2013, s-a stabilit la Viena, absolvind Compoziția, Dirijatul orchestral și coral la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului. A dirijat cu distincție la Musikverein Viena și a obținut Premiul II la Premio Guido Cantelli 2022 și titlul de Cel mai bun dirijor român la Jeunesses Musicales (2019, 2021). A debutat ca dirijor de operă în Evgheni Oneghin, urmat de Nabucco și Le nozze di Figaro la București. A condus premierele baletelor Romeo și Julieta (2023) și La fille mal gardée (2024) la Opera Română din Cluj-Napoca. Din 2024, este director artistic și dirijor permanent al Teatrului de Operă și Balet din Chișinău.
Constantin Borodin, violoncelist născut la Chișinău, a studiat la Universitatea Națională de Muzică București, perfecționându-se la Conservatorul Regal din Ghent și Universitatea de Arte din Berlin. A câștigat numeroase premii, inclusiv Premiul I la Mihail Jora (2019), Premiul III la Domenico Gabrielli (2021) și Premiul II la George Enescu (2022). Este membru al Orchestrei Naționale Române, concertând pe scene din București, Viena, Berlin, Paris și alte mari orașe europene.
Spectacolul „Anna Karenina”, pe scena Teatrului Geneza Art
Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul de cântece religioase „Imnul credinței” la Muzeul Național de Artă
GALERIE FOTO // Ansamblul „Plăieșii” a lansat albumul „Imnul credinței”
FOTO // Expoziția „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” a fost inaugurată în satul Ivancea
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
Descoperirile arheologice la Turnul clopotniței din Vadul Rașcov aduc plusvaloare patrimoniului cultural al R. Moldova
Povestea migrației prin ochii scriitoarei Claudia Partole: „Viața unei nopti am scris-o în genunchi”
GALERIE FOTO // Statuia Reginei Maria este instalată în centrul capitalei
Senatorii americani din ambele tabere politice cer sancţiuni dacă Rusia blochează eforturile de pace din Ucraina
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Comisia Europeană propune statelor din vecinătatea Rusiei să folosească fonduri de coeziune pentru cheltuieli legate de apărare
Vicepremierul Mihai Popșoi, la Consiliul Atlantic: „Așteptăm consolidarea parteneriatului cu SUA în domeniile securității și investițiilor”
Pensia pentru limita de vârstă crește cu 10%. Președinta Maia Sandu: „După zeci de ani de muncă, oamenii merită respect, grijă și susținere”
METEO // Vremea se răcorește. Revin ploile
UE a transferat către Ucraina o nouă tranșă, de 3,5 miliarde de euro, din pachetul de ajutor financiar multianual
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Ghidul Investitorului 2025, lansat în Republica Moldova. Documentul oferă o imagine clară și detaliată asupra mediului de afaceri din țara noastră
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Noul Cod funciar, intrat astăzi în vigoare, aduce mai multe beneficii pentru agricultori
„MOLDPRES” și „ARMENPRESS”, acord de colaborare pentru diversificarea spațiului informațional din ambele state. Vitalie Hadei: „Știri și interviuri din prima sursă, pentru a informa publicul despre realitățile de la Chișinău și Erevan”
Sprijinul populației pentru tranziția verde a Republicii Moldova, estimat într-un studiu de Institutul de Mediu de la Stockholm
Perspectivele R. Moldova în implementarea politicilor climatice de către MIDR, apreciate de Misiunea Direcției generale politici climatice a Comisiei Europene
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, vine la Chișinău
Cadrul legal pentru protecția jurnaliștilor discutat la Parlament