
Volumele „O mie și una de eu fără umbre” și „Bunica Liuba atoateștiutoarea” de Radmila Popovici, lansate la Ambasada R. Moldova din Paris
Două volume recente semnate de poeta Radmila Popovici – „O mie și una de eu fără umbre” și „Bunica Liuba atoateștiutoarea” – vor fi lansate vineri, 4 iulie, la Paris, în cadrul unui eveniment găzduit de Ambasada Republicii Moldova în Franța, transmite MOLDPRES.
Organizat în colaborare cu Editura Cartengo și Galerie Moldave à Paris, evenimentul va avea loc în incinta ambasadei, între orele 18:30 și 20:00. Cu această ocazie, Radmila Popovici va susține un recital de poezie și va purta un dialog cu publicul. Moderatorul serii va fi scriitorul Vitalie Vovc.
„Lansarea din 4 iulie, care va avea loc în incinta Ambasadei Republicii Moldova, este un eveniment pe care îl aștept cu multă emoție. Pe această cale, vreau să-i mulțumesc Excelenței Sale, doamna ambasadoare Corina Călugăru, care a fost foarte deschisă și receptivă la ideea de a găzdui această întâlnire”, a declarat pentru MOLDPRES autoarea Radmila Popovici.
La eveniment vor participa și scriitoarele Tatiana Țîbuleac, Cristina Hermeziu, Lucreția Bârlădeanu și Olga Căpățână. De asemenea, vor fi prezente ilustratoarele celor două volume: Florina Breazu, președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Chișinău, autoarea ilustrațiilor pentru „O mie și una de eu fără umbre”, și Mihaela Mândru, care a semnat ilustrațiile pentru „Bunica Liuba atoateștiutoarea”.
„Aceste cărți sunt despre femei și create de femei. Toți cei implicați în acest proiect editorial, cu excepția domnului Igor Guzun, care a scris prefața cărții „Bunica Liuba atoateștiutoarea”, sunt femei”, a mai adăugat poeta.
Turneul este susținut de Editura Cartengo, iar distribuția volumelor în Franța va fi asigurată de Galerie Moldave à Paris.
Radmila Popovici este poetă, scriitoare, textieră. S-a născut la 31 august 1972 în satul Florițoaia Veche, raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău și este membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.Poeziile Radmilei Popovici au fost traduse în limbile: franceză, italiană, germană, spaniolă și engleză. În limba franceză i-au fost traduse volumele „Iseult arrive” („Intimatum”); „Unique” („Unicat”); „La laide” („Urâta”); „L’eau qui boit ses mains” („Apa care își bea mâinile”) care au fost prezentate la Saloanele de Carte de la Paris.
Radmila Popovici a scris versuri pentru sute de melodii care au devenit populare în Republica Moldova și în România, precum și versuri pentru spectacole de muzică și teatru.
În noiembrie 2022, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a avut loc spectacolul muzical-poetic pe versurile Radmilei Popovici „La început a fost liniștea”, pentru care Ministerul Culturii i-a acordat Premiul Constantin Stere în domeniul literaturii.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova