ro
Cultură
03 Mai, 2025 / 07:22
/ 05 Martie, 2018

Un spectacol aniversar al maestrului Nicolae Botgros a avut loc la Chișinău

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Un spectacol  aniversar cu genericul „Lăutarii, Altfel”, susţinut de Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, a avut loc ieri seară, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 65 de la naşterea maestrului Nicolae Botgros, informează MOLDPRES.

Alături de „Lăutarii”, pe scenă au evoluat Marcel Pavel, Valentina Naforniță, Monica Anghel, Ioana Căpraru, Natalia Barbu, Lilia Roșca, Paula Seling, Tatiana Jacotă, Ionuț Fulea, Ovidiu Barteș, Nicolae Cibotaru, Cristi Botgros, nepotul dirijorului, şi trupa Angry Band.

Omagiatul a fost felicitat de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc. „Marele Nicolae Botgros ne-a prilejuit clipe de înălţare sufletească maximă la concertul “Lăutarii, Altfel” în cadrul Festivalului Internaţional de muzică “Mărţişor”. A fost minunat! Mulţumim, Maestre! Avem un “Mărţişor “de excepţie!”, a scris ministrul Monica Babuc pe o reţea de socializare.

La rândul său, dirijorul Nicolae Botgros a afirmat că pentru el orice spectacol este o sărbătoare. "Toate spectacolele sunt sărbătoarea sufletului meu, fiindcă sufletul meu se asociază foarte mult cu sufletele celea care sunt în sală. Poate nu toți artiștii simt lucrul ăsta, eu pot să stau și cu spatele, pot să stau cum n-oi sta în fața publicului, totdeauna îi am în suflet", a subliniat Nicolae Botgros.

Solicitat de MOLDPRES, directorul general al Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, Andrei Locoman, a menționat că pe scenă au evoluat 75 de instrumentişti timp de patru ore şi jumătate. „A fost ceva Dumnezeiesc. Nu-mi ajung cuvinte să redau atmosfera de la acest spectacol de zile mari. Este o producţie de nivel internaţional. Cele patru ore şi jumătate de muzică au fost ca nişte clipe. Vom face tot posibilul ca acest spectacol să ajungă pe marile scene ale oraşelor europene”, a accentuat Andrei Locoman.

În cadrul spectacolului, alături de muzica populară, au răsunat hituri internaţionale, muzică clasică şi uşoară. În premieră, a fost interpretată lucrarea compozitorului Tudor Chiriac „La porţile Sarmizegetusei”.  

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A studiat la Şcoala de Arte din Soroca şi la Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineţ. În 1973 este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii, apoi la „Joc”, ca în 1978 să devină director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”.

În 1982, maestrul a fost distins cu titlul Artist emerit şi în 1988 - cu cel de Artist al Poporului. În 1993 a fost decorat cu Ordinul Republicii. În 2014, i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României, în grad de comandor. În 2002, postul de Televiziune „România Internaţional” l-a declarat pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spaţiul românesc. Printr-o hotărâre de guvern din ianuarie 2014, numele lui Nicolae Botgros îl poartă Şcoala de Arte din Soroca, unde marele maestru a învăţat în anii 1968-1972.

Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum și în toate ţările din spațiul ex-sovietic. De-a lungul activităţii sale, a acompaniat sute de interpreţi din R. Moldova şi România: Nicolae Sulac, Zinaida Julea, Lidia Bejenaru, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin ş.a., cu care a înregistrat peste 200 de CD-uri.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)