
Programul de Cooperare Elvețiană 2025-2028, lansat la Chișinău: 104 milioane de franci elvețieni pentru dezvoltarea R. Moldova
Elveția va investi în următorii patru ani 104 milioane de franci elvețieni (2,1 miliarde de lei) în dezvoltarea Republicii Moldova. Programul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova 2025-2028 a fost lansat oficial joi, 10 aprilie, la Chișinău. Evenimentul a inclus și prezentarea proiectelor realizate cu ajutorul Elveției în perioada 2018-2024, care au determinat bunăstarea și coeziunea societății moldovenești, comunică MOLDPRES.
Directorul adjunct al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) a subliniat că Elveția și Republica Moldova împărtășesc interese comune și că Strategia de Cooperare 2025-2028 vizează dezvoltarea economică, asistența umanitară și promovarea drepturilor omului.
„Republica Moldova și Elveția sunt state europene de dimensiuni mai mici, care împărtășesc numeroase interese comune. Colaborarea noastră depinde, de asemenea, de un sistem internațional bazat pe reguli, fundamentat pe dialog și pe căutarea unor soluții comune la provocările globale. În acest spirit și în contextul unei situații internaționale tensionate, Parlamentul nostru a aprobat recent Strategia de Cooperare Internațională a Elveției pentru perioada 2025–2028, care stabilește prioritățile în domeniul cooperării pentru dezvoltare și economie, al asistenței umanitare și al promovării drepturilor omului și al bunăstării persoanelor în vârstă” a declartat Didier Chassot.
Secretara de Stat a Guvernului, Ana Calinici, a subliniat importanța parteneriatului de lungă durată dintre Republica Moldova și Elveția, evidențiind impactul pozitiv al programelor de cooperare elvețiană în toate regiunile țării.
„Parteneriatul nostru de lungă durată ne-a învățat cât de valoroși sunt oamenii. Astăzi, în această încăpere, vedem persoane care au fost implicate în moduri diverse de programele de cooperare elvețiană în Republica Moldova. Beneficiarii programelor de cooperare elvețiană se regăsesc în fiecare regiune a țării. Putem fi mândri de rezultatele obținute împreună. Din anul 1992, Republica Moldova a beneficiat de asistență elvețiană în valoare de peste 300 de milioane de euro, cu un impact vizibil și profund”, a specificat Ana Calinici.
Primarul localității Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan, a menționat că localitatea a beneficiat de ajutorul statului elvețian prin implementarea mai multor proiecte.
„Cu sprijinul statului elvețian, am reușit să implementăm mai multe proiecte în comunitatea noastră. Aceste proiecte au încurajat oamenii din localitate să rămână acasă pentru a promova și participa la dezvoltarea țării noastre. Suportul care este prezentat astăzi pentru perioada următoare, sper să aducă încurajare și pentru alte localități și pentru noi desigur”, a declarat pentru MOLDPRES Tatiana Badan.
Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani, a prezentat programul pentru perioada 2025-2028, cu orientări principale în susținerea reformelor în Republica Moldova, atenuarea consecințelor războiului, guvernare și coeziune socială, dezvoltare și reziliență economică, sănătate și servicii publice locale. Bugetul total al acestui program este de 104 milioane de franci elvețieni.
Sprijinul Elveției în Republica Moldova a contribuit semnificativ la îmbunătățirea sectorului de sănătate, inclusiv prin modernizarea condițiilor în maternități și a serviciilor de urgență. Astfel, trei centre de urgență pediatrică din regiunile nordice și centrale au fost dotate corespunzător pentru a face față eficient cazurilor medicale. De asemenea, centre moderne pentru tratamentul accidentelor vasculare cerebrale au fost instalate în mai multe regiuni ale țării.
În paralel, sprijinul elvețian a consolidat furnizarea serviciilor publice și a promovat transparența și implicarea cetățenilor la nivel local. Opt municipalități au învățat să dezvolte parteneriate durabile, inclusiv prin crearea unor grădinițe comunitare, în urma procesului de amalgamare voluntară.
O altă prioritate a fost valorificarea potențialului migrației și al diasporei, un segment important al societății moldovenești, cu peste un milion de persoane. Prin organizarea de instruiri și îmbunătățirea politicilor, s-a încurajat implicarea diasporei și consolidarea legăturii cu moldovenii din afacerea țării.
Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la gazele naturale
Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești va fi extins. Guvernul a instituit Comisia pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MIDR: Guvernul, împreună cu BERD, se va asigura că identificarea unui investitor pentru Portul Giurgiulești se desfășoară conform legislației și în interes național
Alte două focare de pestă porcină, înregistrate la Ungheni și Strășeni
Circa 900 de antreprenori din domeniul comerțului, monitorizați de Fisc
Exporturile de mărfuri au crescut cu 10 la sută în februarie, comparativ cu prima lună a anului
Dolarul se apreciază, iar euro își menține valoarea
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor
Investiții de 31 de milioane de lei la Ialoveni. Peste 12 mii de locuitori din cinci sate vor avea acces la apă potabilă la robinet
Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din Republica Moldova au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică
VIDEO // Foametea din 1946-1947. Tragedia văzută prin ochii copiilor de atunci