ro
Economie
19 Aprilie, 2025 / 13:13
/ 10 Aprilie, 2025

Programul de Cooperare Elvețiană 2025-2028, lansat la Chișinău: 104 milioane de franci elvețieni pentru dezvoltarea R. Moldova

Elveția va investi în următorii patru ani 104 milioane de franci elvețieni  (2,1 miliarde de lei) în dezvoltarea Republicii Moldova. Programul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova 2025-2028 a fost lansat oficial joi, 10 aprilie, la Chișinău. Evenimentul a inclus și prezentarea proiectelor realizate cu ajutorul Elveției în perioada 2018-2024, care au determinat bunăstarea și coeziunea societății moldovenești, comunică MOLDPRES.

Directorul adjunct al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) a subliniat că Elveția și Republica Moldova împărtășesc interese comune și că Strategia de Cooperare 2025-2028 vizează dezvoltarea economică, asistența umanitară și promovarea drepturilor omului.

„Republica Moldova și Elveția sunt state europene de dimensiuni mai mici, care împărtășesc numeroase interese comune. Colaborarea noastră depinde, de asemenea, de un sistem internațional bazat pe reguli, fundamentat pe dialog și pe căutarea unor soluții comune la provocările globale. În acest spirit și în contextul unei situații internaționale tensionate, Parlamentul nostru a aprobat recent Strategia de Cooperare Internațională a Elveției pentru perioada 2025–2028, care stabilește prioritățile în domeniul cooperării pentru dezvoltare și economie, al asistenței umanitare și al promovării drepturilor omului și al bunăstării persoanelor în vârstă” a declartat Didier Chassot.

Secretara de Stat a Guvernului, Ana Calinici, a subliniat importanța parteneriatului de lungă durată dintre Republica Moldova și Elveția, evidențiind impactul pozitiv al programelor de cooperare elvețiană în toate regiunile țării.

„Parteneriatul nostru de lungă durată ne-a învățat cât de valoroși sunt oamenii. Astăzi, în această încăpere, vedem persoane care au fost implicate în moduri diverse de programele de cooperare elvețiană în Republica Moldova. Beneficiarii programelor de cooperare elvețiană se regăsesc în fiecare regiune a țării. Putem fi mândri de rezultatele obținute împreună. Din anul 1992, Republica Moldova a beneficiat de asistență elvețiană în valoare de peste 300 de milioane de euro, cu un impact vizibil și profund”, a specificat Ana Calinici.

Primarul localității Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan, a menționat că localitatea a beneficiat de ajutorul statului elvețian prin implementarea mai multor proiecte.

„Cu sprijinul statului elvețian, am reușit să implementăm mai multe proiecte în comunitatea noastră. Aceste proiecte au încurajat oamenii din localitate să rămână acasă pentru a promova și participa la dezvoltarea țării noastre. Suportul care este prezentat astăzi pentru perioada următoare, sper să aducă încurajare și pentru alte localități și pentru noi desigur”, a declarat pentru MOLDPRES Tatiana Badan.

Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani, a prezentat programul pentru perioada 2025-2028, cu orientări principale în susținerea reformelor în Republica Moldova, atenuarea consecințelor războiului, guvernare și coeziune socială, dezvoltare și reziliență economică, sănătate și servicii publice locale. Bugetul total al acestui program este de 104 milioane de franci elvețieni.

Sprijinul Elveției în Republica Moldova a contribuit semnificativ la îmbunătățirea sectorului de sănătate, inclusiv prin modernizarea condițiilor în maternități și a serviciilor de urgență. Astfel, trei centre de urgență pediatrică din regiunile nordice și centrale au fost dotate corespunzător pentru a face față eficient cazurilor medicale. De asemenea, centre moderne pentru tratamentul accidentelor vasculare cerebrale au fost instalate în mai multe regiuni ale țării.

În paralel, sprijinul elvețian a consolidat furnizarea serviciilor publice și a promovat transparența și implicarea cetățenilor la nivel local. Opt municipalități au învățat să dezvolte parteneriate durabile, inclusiv prin crearea unor grădinițe comunitare, în urma procesului de amalgamare voluntară.

O altă prioritate a fost valorificarea potențialului migrației și al diasporei, un segment important al societății moldovenești, cu peste un milion de persoane. Prin organizarea de instruiri și îmbunătățirea politicilor, s-a încurajat implicarea diasporei și consolidarea legăturii cu moldovenii din afacerea țării.