
UE își consolidează poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova
Exporturile de mărfuri moldovenești către țările Uniunii Europene au deținut anul trecut o pondere de 67,3%, cu 1,9 puncte procentuale mai mult față de 2023. Valoarea acestora a atins cifra 2392,4 milioane dolari. Cifrele au fost prezentate astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES.
Pe de altă parte, exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI, în anul 2024, au avut o valoare de 241,6 milioane dolari (cu 19,9% mai puțin în raport cu anul 2023), care echivalează cu o cotă de 6,8% în total exporturi, în scădere cu 0,6 puncte procentuale comparativ cu anul 2023, relevă datele BNS.
Principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost România (32,6% din total exporturi), Ucraina (9,3%), Italia (6,7%), Cehia, Turcia, Germania, Polonia, Federația Rusă, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, Belarus, Grecia, Olanda, Egipt și Franța. Acestora le-au revenit 86,4% din totalul exporturilor țării noastre.
În structura exporturilor din anul 2024, ponderi semnificative le-au revenit următoarelor grupe de mărfuri: mașini și aparate electrice și părți ale acestora; legume și fructe; semințe și fructe oleaginoase; cereale și preparate pe bază de cereale; îmbrăcăminte și accesorii; băuturi alcoolice și nealcoolice.
Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la gazele naturale
Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești va fi extins. Guvernul a instituit Comisia pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MIDR: Guvernul, împreună cu BERD, se va asigura că identificarea unui investitor pentru Portul Giurgiulești se desfășoară conform legislației și în interes național
Alte două focare de pestă porcină, înregistrate la Ungheni și Strășeni
Circa 900 de antreprenori din domeniul comerțului, monitorizați de Fisc
Exporturile de mărfuri au crescut cu 10 la sută în februarie, comparativ cu prima lună a anului
Dolarul se apreciază, iar euro își menține valoarea
Antreprenorii pot beneficia de sprijin pentru a deveni mai competitivi pe piețele internaționale. CCI a lansat „Academia exportatorilor”
Elena Erighina a obținut trei medalii de aur la Campionatul European de Haltere, desfășurat la Chișinău
Sfânta Lumină s-a aprins la Ierusalim
Reamenajarea zonei de așteptare din Aeroportul Chișinău a fost finalizată
Program prelungit de activitate pentru troleibuzele din capitală în Noaptea Învierii
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina