ro
Externe
08 Mai, 2025 / 14:10
/ Acum 21 ore

Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa

Parlamentul European a marcat miercuri, la Strasbourg, 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, într-o ceremonie în plen cu trei veterani, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

'La 80 de ani după ce armele au tăcut în Europa, onorăm curajul celor care au luptat și sacrificiul celor care au căzut. Ne amintim nu doar sfârșitul unui război, ci și nașterea Uniunii noastre. Cel mai puternic tribut adus celor care și-au sacrificat viața în acest război constă nu numai în amintire, ci și în hotărâre. În hotărârea noastră de a rămâne împreună și de a spune clar și ferm: niciodată din nou', a declarat în cadrul ceremoniei președinta PE, Roberta Metsola, citată într-un comunicat de presă.

La rândul său, președintele Consiliului European, Antonio Costa, le-a mulțumit veteranilor pentru 'sacrificiul și angajamentul lor față de pace', exprimându-și regretul că, astăzi, 'nu putem sărbători pacea în pace', după invazia Rusiei din Ucraina.

Costa a încurajat statele membre ale UE și partenerii lor să rămână uniți în fața agresorului rus, ca cea mai bună modalitate de a le aduce un omagiu celor care și-au dat viața în urmă cu 80 de ani pentru a apăra libertatea. De asemenea, el le-a reamintit cetățenilor europeni că 'pacea este o moștenire, dar și o responsabilitate'.

Trei veterani de război s-au adresat deputaților europeni. Este vorba de Robert Chot, un veteran belgian de 102 ani al Bătăliei din Ardeni, Janusz Komorowski, un veteran polonez al eliberării Poloniei, acum în vârstă de 95 de ani, și Janusz Maksymowicz, de asemenea polonez, acum în vârstă de 96 de ani, care a participat la revolta din ghetoul din Varșovia.

'În urmă cu 80 de ani, armele au tăcut, punând capăt unei bătălii teribile care a provocat milioane de morți în Europa și în alte părți. Dacă astăzi trăim încă în pace, acest lucru se întâmplă datorită dumneavoastră și țărilor pe care le reprezentați', a spus veteranul Robert Chot.

'Pacea este întotdeauna incertă. Întotdeauna sunt nori deasupra noastră. Haideți să facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că pacea dăinuie în Europa', a adăugat el.

Veteranul Janusz Komorowski a vorbit despre destinul dificil al polonezilor care luptau pentru libertate și independență și pentru dreptul națiunii poloneze de a exista, în Polonia, în străinătate și în timpul revoltei de la Varșovia din 1944.

'Și-au dat viața și pentru libertatea altor națiuni, în speranța că forța brutală a distrugătorilor păcii va fi zdrobită pentru totdeauna. Astăzi, vreau să mulțumesc acelei generații din timpul războiului, dar și Parlamentului European pentru că a devenit un far al păcii, libertății și democrației și pentru apărarea fermă a acestor valori', a concluzionat el.

La rândul său, veteranul Janusz Maksymowicz a atras atenția că lupta pentru libertate și valori nu s-a încheiat, ci a căpătat noi forme.

'Știm cât de nemiloase pot fi ideologiile care divizează oamenii și națiunile. De aceea astăzi spunem cu deplină convingere: comunitatea înseamnă putere. O comunitate de națiuni care respectă tradițiile și culturile europene ale tuturor oamenilor care doresc să trăiască în pace', a spus el.

Ceremonia s-a încheiat cu o interpretare muzicală a imnului european de către o soprană acompaniată de un ansamblu de coarde.

Înaintea evenimentului din plen, președinții Metsola și Costa au participat la o ceremonie de ridicare a steagului și de depunere de coroane de flori în fața clădirii Parlamentului European din Strasbourg.