
Asociațiile de băștinași, o verigă importantă în dezvoltarea comunităților locale și sporirea coeziunii sociale
Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova (Alianța AdB) a marcat doi ani de activitate prin organizarea forumului „Alianța AdB: doi ani de acțiune, schimbare și impact comunitar”, organizat ieri la Chișinău. Evenimentul a întrunit peste 100 de participanți – oficiali ai Guvernului Republicii Moldova, reprezentanți ai societății civile, ai autorităților publice locale și partenerilor de dezvoltare, transmite MOLDPRES.
Timp de doi ani, Alianța AdB a ajuns la 89 de membri, care beneficiază de suport pentru dezvoltarea capacităților instituționale. Alianța a stimulat cooperarea între autoritățile publice locale, localnici și diasporă. Prin organizarea taberelor de vară pentru peste 520 de copii, inclusiv refugiați și din diasporă, s-a contribuit la fortificarea coeziunii sociale. 60 de femei au fost abilitate pentru a deveni lidere comunitare.
În cadrul evenimentului, au fost anunțate şi cele șapte asociații de băștinași selectate prin concurs care vor beneficia de până la 9000 de dolari fiecare pentru noi inițiative comunitare. Granturile sunt oferite în cadrul proiectului Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Consolidarea coeziunii sociale prin participare incluzivă și cetățeni implicați”, finanțat de Guvernul Elveției. Astfel, vor fi instalate indicatoare de circulație, vor fi amenajate terenuri de joacă pentru copii ș.a.
„În doar doi ani, Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova a contribuit plenar la dezvoltarea locală participativă prin mentoratul acordat membrilor săi și a autorităților publice locale pentru a consolida guvernanța și parteneriatele. Drept urmare, 174 de proiecte au fost desfășurate în comunitățile locale, atrăgând investiții în valoare de 42 de milioane de lei, inclusiv prin 67 de campanii de crowdfunding. Toate aceste eforturi au contribuit la îmbunătățirea serviciilor și nivelului de trai, precum și în sporirea coeziunii sociale. Constatăm cu mândrie că PNUD și Elveția au susținut începând cu anul 2015 implicarea diasporei în dezvoltarea locală”, a afirmat Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
„Suntem onorați să susținem acest efort național de mobilizare a diasporei în sprijinul dezvoltării comunităților. Structurile locale și societatea civilă au un potențial uriaș, iar implicarea băștinașilor din diasporă oferă o perspectivă complementară valoroasă. Prin inițiative desfășurate de Alianța AdB, contribuim la o guvernare mai incluzivă și o societate mai coezivă”, a declarat Genevieve Federspiel, șefă Domeniul Guvernare și Coeziune socială, Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.
Totodată, a fost făcut bilanțul unui program amplu de dezvoltare a capacităților, în două etape, care a inclus 30 de asociații de băștinași și 20 autorități publice locale. Acestea au beneficiat de suport la elaborarea de politici interne, adoptarea bunelor practici de guvernanță, actualizarea strategiilor de dezvoltare locală, dezvoltarea parteneriatelor ș.a.
„În doar doi ani, Alianța Asociațiilor de Băștinași a devenit un catalizator al schimbării la nivel local. Cu multiple proiecte comunitare finanțate, sute de tineri implicați în tabere și inițiative educaționale, acorduri de cooperare semnate și programe dedicate femeilor și tinerilor, Alianța a transformat dorul de acasă în acțiuni concrete, cu impact vizibil în întreaga țară”, a menționat Violeta Ciuperca, director executiv al Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova.
Începând cu 2024, Alianța pilotează modelul de atragere a băștinașilor din diasporă în dezvoltarea locală și în stânga Nistrului, cu susținerea programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Astfel, Alianța a oferit consultanță localităților în crearea și dezvoltarea a șase asociații de băștinași și în consolidarea prezenței pe rețelele sociale. Totodată, susține respectivele comunități în desfășurarea campaniilor de crowdfunding pentru a completa bugetele unor proiecte locale.
Fondată în 2023, Alianța Asociațiilor de Băștinași a devenit o platformă națională, reunind 89 de asociații. Înființarea Alianței Asociațiilor de Băștinași este o etapă firească de consolidare a celor 160 de asociații de băștinași create și dezvoltate începând cu 2015, cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției. De atunci, Asociațiile de băștinași au demonstrat că sunt entități capabile să contribuie la dezvoltarea locală.
Cu sprijinul PNUD și al Elveției, Moldova a transformat emigrația într-o forță motrice pentru dezvoltarea locală. Prin intermediul rețelei de asociații de băștinași, în perioada 2015-2022, membrii diasporei și localnicii au contribuit la aproximativ 200 de inițiative și proiecte locale în comunitățile lor, de care au beneficiat peste 500.000 de persoane: infrastructură pietonală, management al deșeurilor, aprovizionare cu apă și canalizare, dezvoltare socială și culturală, servicii de turism ș.a.
Republica Moldova va implementa sistemul e-Dosar, care va permite gestionarea electronică a cauzelor penale și contravenționale
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat în zilele de 8 și 9 mai
Șase proiecte ale organizațiilor din domeniile cercetării și inovării vor beneficia de finanțare din bugetul de stat
APP va iniția procesul de exproprieri pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA
BUGET PLUS // 11.463 de copii cu dizabilități severe, accentuate și medii vor primi câte 5.000 de lei ajutor de Paște
Ministerul Finanțelor atenționează despre un material fals, în care este utilizată imaginea ministrei Victoria Belous
R. Moldova a finalizat şi validat primul Raport Bienal de Transparență
Adresa va dispărea din buletin. Autoritățile pregătesc modificări privind cărțile de identitate și de rezidență
Eurodeputatul Siegfried Muresan: „Republica Moldova este și va rămâne o prioritate pentru Uniunea Europeană”
Informațiile privind domiciliul, excluse din noile cărți de identitate
Drumarii consolidează parteneriatul cu antreprenorii ca investițiile în infrastructura rutieră să genereze rezultate vizibile
Noul Suveran Pontif nu a fost ales nici din a doua încercare
Entități din Republica Moldova pot beneficia de granturi în cadrul Programului Interreg
Cu ajutorul Guvernului, localitatea Lozova, Strășeni, beneficiază de un sistem modern de gestionare a deșeurilor
Termenul de prezentare a rapoartelor pentru producătorii înregistrați în lista REP a fost extins până la 31 mai
FOTO // Ziua Europei la Cimişlia: eveniment dedicat tinerilor cu genericul „Construim viitorul european al Regiunii Sud”
Sportivii care au obținut medalii la Campionatul mondial de haltere, felicitați în Parlament. Igor Grosu: Vă mulțumim pentru muncă și dedicație
Un fost primar din Leova și fratele acestuia, condamnați pentru escrocherie și fals în acte
Prețul motorinei ajunge la un nou minim istoric din ultimii ani
Curtea de Conturi are un nou membru
Zelenski, la 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste: „Răul rusesc trebuie combătut împreună”
Programul EcoVoucher // Mii de familii au primit câte șase mii de lei pentru a-și procura electrocasnice noi și a reduce factura la energie
Energocom a procurat în aprilie energie electrică la un preț mediu de 109 euro/MWh
Vizita comisarei UE, Marta Kos, la Chișinău. Accesul persoanelor în anumite locuri publice va fi restricționat