
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat joi că autoritățile vor veni cu modificări legislative menite să întărească protecția jurnaliștilor, în contextul creșterii atacurilor și intimidărilor la adresa acestora, comunică MOLDPRES.
Speakerul a anunțat că a discutat deja cu membrii Comisiei Juridice despre necesitatea elaborării unor amendamente la Codul Penal, care să combată ferm intimidarea reprezentanților presei.
„Am vorbit cu colegii de la Comisia Juridică. Ne-au confirmat că vor lucra împreună cu ziariștii pentru a formula amendamente astfel încât săptămâna viitoare să putem interveni și să votăm”, a spus Grosu.
El a mai precizat că vor fi invitați și jurnaliștii care au fost victime ale incidentelor recente, pentru a contribui la discuții și la formarea unui cadru legal eficient.
„Cel mai important este să formulăm legislația astfel încât să nu permită tertipuri prin care cei care comit astfel de fapte să scape de sancțiuni”, a opinat Grosu.
Și purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a menționat că fiecare caz de intimidare trebuie să fie semnalat.
„Legea le oferă jurnaliștilor dreptul de a depune plângeri și îi încurajez să o facă. Autoritățile vor sancționa derapajele conform legii. Cei care au comportament descalificant ar fi bine să cunoască că Parlamentul, prin Comisia pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deja acționează. Am discutat acest subiect cu doamna deputat Liliana Nicolaescu-Onofrei, care are în lucru procesul de consolidare a legislației privind protecția jurnaliștilor și introducerea unor măsuri concrete anti-SLAPP. Acestea sunt pași necesari pentru a proteja coloana vertebrală a democrației – presa liberă. Agresiunile trebuie să înceteze. Solidaritatea noastră nu este un gest simbolic – e o obligație morală”, a opinat Vodă.
Aceste reacții vin după mai multe cazuri de intimidare a jurnaliștilor. Ultimul având loc chiar astăzi când un jurnalist a fost lovit cu un steag la o acțiune organizată de un fost partid politic.
Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, a cerut autorităților să se autosesizeze și să ia măsuri urgente pentru protecția libertății presei.
Și Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de mai multe organizații de media, au emis o declarație în care condamnă cazurile de intimidare a jurnaliștilor și fac apel către autoritățile Republicii Moldova „să fortifice, în regim prioritar, garanțiile legale privind siguranța și protecția jurnaliștilor, pentru a redresa amenințările emergente la adresa presei și a contracara cultura impunității”.
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul, în vizită la Chișinău: „Germania rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova”
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
După ce a vizitat Ucraina, ministrul german de Externe vine Chișinău. Vezi programul oficialului
Judecătoarea Silvia Cecan va fi supusă din nou evaluării de integritate la cererea CSM
Parlamentul a adoptat 45 de acte normative în luna iunie, inclusiv legi pro-europene și măsuri sociale pentru salariați și tineri
În ajunul campaniei electorale, CSM a venit cu o declarație în care îndeamnă toți actorii politici la responsabilitate
Sprijinul Marii Britanii pentru R. Moldova, reafirmat în cadrul unei întâlniri la Parlamentul britanic. Igor Grosu: „Cooperarea noastră strategică este un pilon important pentru consolidarea democrației”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova