
Președinta Maia Sandu despre Legea amnistiei: „Amendamentele sunt cele care au creat riscuri și vulnerabilități”
Președinta Maia Sandu a comentat astăzi situația privind Legea amnistiei. Aceasta a declarat că „amendamentele sunt cele care au creat riscuri și vulnerabilități”, iar în prezent organele de drept cercetează „cum s-au produs aceste lucruri”, informează MOLDPRES.
„Din analizele pe care am reușit să le facem până acum, amendamentele sunt cele care au creat riscuri și vulnerabilități. Este vorba de vulnerabilități care au fost abuzate de diferiți oameni din sistem. Acum, trebuie efectuată până la capăt cercetarea privind cei care au comis aceste abuzuri, mă refer la justiție și la cei din sistemul penitenciarelor. Se va analiza cine și de ce s-au produs aceste lucruri”, a afirmat Maia Sandu.
Oficialul a subliniat că organele responsabile trebuie să analizeze de ce s-a modificat legea și au fost propuse amendamentele în cauză.
„Este important să cunoaștem de ce nu s-a făcut o analiză a riscurilor pentru că știm cu toții că acestea există. Justiția încă nu este reformată până la capăt. Cunoaștem că în Administrația Națională a Penitenciarelor avem încă cazuri când oamenii nu-și îndeplinesc corect responsabilitățile”, a spus Maia Sandu.
Șefa statului a vorbit despre acțiunile întreprinse de instituțiile statului pentru a stopa efectele Legii amnistiei, votată în anul 2021, care a permis, într-un final, eliberarea unor deținuți periculoși din închisoare.
„Parlamentul a adoptat o lege de interpretare, iar Curtea Constituțională a suspendat toate aceste procese. Am văzut și decizii ale instanțelor superioare, care au anulat hotărârile primei instanțe, ce au eliberat aceste persoane. Trebuie să ducem analizele până la capăt, iar între timp instituțiile statului fac totul pentru siguranța cetățenilor”, a adăugat Maia Sandu.
Pe 4 aprilie curent, Parlamentul a votat, în două lecturi, un proiect de lege menit să clarifice aplicarea articolelor 91 și 92 din Codul penal, în contextul amnistiei. Potrivit noii interpretări, persoanele cărora li s-a comutat pedeapsa din detenție pe viață în închisoare nu vor mai putea beneficia de eliberare condiționată înainte de termen.
Modificările propuse vizează eliminarea posibilității ca aceeași persoană să beneficieze simultan de comutarea pedepsei și de eliberare condiționată. Proiectul de lege prevede că această clarificare se va aplica inclusiv celor care au fost deja eliberați condiționat.
De asemenea, în contextul aplicării Legii amnistiei, șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, a demisionat din funcție. Decizia a fost luată la finele săptămânii trecute, la solicitarea prim-ministrului Dorin Recean.
Dorin Recean: Alegerile din toamna anului 2025 sunt critice și foarte importante
Igor Grosu: „Este important să avem în președintele României un avocat hotărât al intereselor R. Moldova”
Vicepremierul Vladimir Bolea, discută la Baku despre liberalizarea transportului rutier de mărfuri cu Azerbaidjan
GALERIE FOTO // Conferința Internațională „Parlamentul Independenței”
Maia Sandu la Adunarea Generală a Judecătorilor: „Avem o șansă unică să demonstrăm că Moldova poate avea o justiție dreaptă, eficientă, europeană”
Președinta Parlamentului Letoniei, Daiga Mieriņa, vine la Chișinău
La alegerile prezidențiale din Romania, în Republica Moldova vor fi deschise 64 secții de votare
O nouă lege privind organizarea Curții Constituționale a fost adoptată de Parlament
Igor Grosu: „Toți cei care fac parte din schemele de corupție trebuie să ajungă în fața instanței”
Campania „Învață în Moldova” // Peste 5 200 de absolvenți de liceu au participat la târgurile universităților
Memorandumul privind reluarea conexiunii feroviare Prut – Fălciu, semnat la Chișinău. Vladimir Bolea „Ancorăm R. Moldova în circuitul feroviar al UE”
Construcția podului rutier peste Prut de la Ungheni va începe pe 26 aprilie. „Este un moment unic în relațiile dintre frați”
Ucraina // Ţinta atacului cu rachete de la Sumî a fost o reuniune a comandamentului armatei ucrainene, afirmă Ministerul rus al Apărării
R. Moldova se pregătește să exporte produse industriale în UE. Sistemul național de metrologie va fi evaluat de experți europeni
Fiscul a acumulat săptămâna trecută la buget 849 milioane de lei
13 proiecte din R. Moldova vor beneficia de finanțare în valoare de 3,7 milioane de euro prin Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre
CEC: Schimbările în listele de candidați la funcția de consilier pot fi făcute până pe 18 aprilie
Parcursul european al Moldovei, cooperarea cu Letonia și securitatea regională – în centrul discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Președinta Parlamentului leton, Daiga Mieriņa
BERD a lansat licitația pentru identificarea unui nou investitor pentru Portul Giurgiulești
CC a declarat neconstituționale prevederile care permiteau implicarea Adunării Populare a UTA Găgăuzia în numirea procuror-șef al autonomiei
Legenda fotbalului mondial și deținător al „Balonului de Aur”, Hristo Stoichkov, vine în R. Moldova. Bulgarul va participa la deschiderea unui teren de fotbal
Grup specializat în comercializarea drogurilor la Chișinău, destructurat de Poliție. Doi bărbați, reținuți
Alegeri locale noi în șase localități din R. Moldova. CEC anunță deschiderea a 13 secții de votare
Delegația Congresului SUA, primită la Președinție. Maia Sandu a subliniat importanța menținerii sprijinului american pentru Republica Moldova
Percheziții într-un dosar de corupție. Doi polițiști și un intermediar, reținuți