
Ultimele ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025 a Parlamentului. Proiectele care urmează a fi examinate de deputați
Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ultimelor ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025. Astfel, în perioada 10-11 iulie, deputații urmează să adopte aproape 70 de proiecte de acte normative, informează MOLDPRES.
O parte dintre proiectele care urmează a fi examinate au ca scop armonizarea legislației naționale cu prevederile legislației UE în domenii precum managementul situațiilor de criză, securitatea și sănătatea în muncă, consolidarea independenței media și protecția interesului public în contextul tehnologiilor digitale, publicitatea de stat, siguranța generală a produselor, utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public etc.
Agenda ședințelor plenare include mai multe proiecte care vor fi examinate în lectura a doua. Este vorba despre măsurile legislative pentru simplificarea deschiderii și dezvoltării afacerilor, precum și a reducerii poverii administrative asupra mediului de afaceri; reglementarea activității economice independente a persoanelor fizice; oferirea tichetelor de masă; înființarea Parcului de tehnologii avansate „Moldova HiTech Park” etc.
Alte proiecte de lege care vor fi discutate vizează domeniul securității, și anume proiectul de lege privind securitatea națională a Republicii Moldova, dar și proiectele privind infrastructura critică națională; securitatea spațiului aerian național; măsurile restrictive internaționale, proiectul noii legi a cetățeniei Republicii Moldova.
Tot în lectura a doua vor fi examinate și proiectele de lege referitoare la oferirea locuințelor pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și veteranii războiului de pe Nistru; instituirea unui mecanism eficient pentru prevenirea și sancționarea faptelor de violență și hărțuire în muncă; evaluarea performanțelor judecătorilor și procurorilor; emiterea în format electronic a documentelor de stare civilă; crearea Fondului Național al Cinematografiei; revizuirea sistemului distincțiilor de stat etc.
În prima lectură vor fi propuse spre examinare și aprobare inițiativele legislative privind Fondul național de dezvoltare a sistemului de documente normative în construcții; măsurile pentru creșterea eficienței în administrarea proprietății publice și a procesului de privatizare; delimitarea regimului de depozitare și de producție în zonele economice libere (ZEL).
Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, Legislativul urmează să ratifice și o serie de acorduri. Este vorba despre acordurile dintre Republica Moldova, Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare care prevăd oferirea suportului financiar pentru sprijinirea oportunităților economice și a tranziției climatice.
Alte acorduri vizează implementarea mai multor proiecte, printre care proiectul „Aprovizionarea descentralizată cu apă potabilă”, care va oferi acces la apă potabilă sigură pentru peste 55 000 de locuitori din 85 de localități din țară; proiectul „Spitale Regionale din Republica Moldova”; proiectul „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Chișinău”; proiectul „Eficiența energetică în Republica Moldova”, în sumă de 30 de milioane de euro; realizarea în continuare a proiectului „Moldova drumuri III” etc.
Joi, 10 iulie, ședința în plen a Parlamentului va începe la ora 11:00.
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
Ina Coșeru: „Republica Moldova a obținut cea mai mare finanțare europeană din istorie și se îndreaptă spre independență energetică durabilă”
Parlamentul își încheie mandatul pe 11 iulie. Ce spun experții despre perioada de tranziție
R. Moldova marchează 30 de ani de la aderarea la Consiliul Europei. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Un parteneriat pentru democrație, libertate și justiție”
Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, la finalul mandatului actualului Legislativ: „Am reușit să aducem Moldova mai aproape de Europa și să investim în oameni”
VIDEO // Daniel Vodă: „Acuzațiile unor politicieni privind sistemul informațional al alegerilor sunt neîntemeiate. Acesta rămâne 100% sub controlul CEC”
VIDEO // Premierul Dorin Recean: „Republica Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile noastre din exterior”
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
CEC a decis: La Boldurești, Nisporeni, va fi organizată votarea repetată cu aceeași candidați din turul II
Legislativul l-a numit pe fostul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, în funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al BNM
Un bărbat din Cimișlia va sta șapte ani la închisoare pentru violență domestică
ASP extinde programul de lucru pentru partidele politice, în contextul noilor cerințe legislative
Producătorii de fructe și legume care respectă standardele vor fi scutiți de controale repetate
Consumul de gaze naturale a scăzut cu 40 la sută în iunie
Moldova simplifică regulile de ședere pentru cetățenii UE și familiile lor
Caz tragic la Bălți. Un copil a ajuns în stare gravă la spital, după ce a căzut de la etajul patru al unui bloc de locuit
Furtuna a făcut ravagii în România: în 34 de localități din 17 județe și Bucureștiul au fost înregistrate pagube
În Republica Moldova va fi instituit un nou ordin – „Ordinul Libertății”
Reforma RESTART: Angajații sociali și specialiștii în protecția drepturilor copiilor au reușit dublarea numărului de cazuri gestionate
Numărul contribuabililor persoane fizice ce desfășoară activități independente, în creștere după anularea patentei
Ploaia și vântul puternic au provocat pagube în capitală
Festivalul Internațional de Film Transilvania aduce cinematografia de top la Chișinău. Peste 30 de filme și workshopuri gratuite
MEC cere retragerea avizului privind denumirea disciplinei „Istoria Românilor și Universală”: „A fost emis cu încălcarea normelor”
Banca Națională a Bulgariei lansează emisiunea de monede euro, după confirmarea aderării țării la zona euro
PAS răspunde acuzațiilor lansate de Ion Ceban. Dan Perciun: „Acțiunile au consecințe”