
Ultimele ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025 a Parlamentului. Proiectele care urmează a fi examinate de deputați
Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ultimelor ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025. Astfel, în perioada 10-11 iulie, deputații urmează să adopte aproape 70 de proiecte de acte normative, informează MOLDPRES.
O parte dintre proiectele care urmează a fi examinate au ca scop armonizarea legislației naționale cu prevederile legislației UE în domenii precum managementul situațiilor de criză, securitatea și sănătatea în muncă, consolidarea independenței media și protecția interesului public în contextul tehnologiilor digitale, publicitatea de stat, siguranța generală a produselor, utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public etc.
Agenda ședințelor plenare include mai multe proiecte care vor fi examinate în lectura a doua. Este vorba despre măsurile legislative pentru simplificarea deschiderii și dezvoltării afacerilor, precum și a reducerii poverii administrative asupra mediului de afaceri; reglementarea activității economice independente a persoanelor fizice; oferirea tichetelor de masă; înființarea Parcului de tehnologii avansate „Moldova HiTech Park” etc.
Alte proiecte de lege care vor fi discutate vizează domeniul securității, și anume proiectul de lege privind securitatea națională a Republicii Moldova, dar și proiectele privind infrastructura critică națională; securitatea spațiului aerian național; măsurile restrictive internaționale, proiectul noii legi a cetățeniei Republicii Moldova.
Tot în lectura a doua vor fi examinate și proiectele de lege referitoare la oferirea locuințelor pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și veteranii războiului de pe Nistru; instituirea unui mecanism eficient pentru prevenirea și sancționarea faptelor de violență și hărțuire în muncă; evaluarea performanțelor judecătorilor și procurorilor; emiterea în format electronic a documentelor de stare civilă; crearea Fondului Național al Cinematografiei; revizuirea sistemului distincțiilor de stat etc.
În prima lectură vor fi propuse spre examinare și aprobare inițiativele legislative privind Fondul național de dezvoltare a sistemului de documente normative în construcții; măsurile pentru creșterea eficienței în administrarea proprietății publice și a procesului de privatizare; delimitarea regimului de depozitare și de producție în zonele economice libere (ZEL).
Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, Legislativul urmează să ratifice și o serie de acorduri. Este vorba despre acordurile dintre Republica Moldova, Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare care prevăd oferirea suportului financiar pentru sprijinirea oportunităților economice și a tranziției climatice.
Alte acorduri vizează implementarea mai multor proiecte, printre care proiectul „Aprovizionarea descentralizată cu apă potabilă”, care va oferi acces la apă potabilă sigură pentru peste 55 000 de locuitori din 85 de localități din țară; proiectul „Spitale Regionale din Republica Moldova”; proiectul „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Chișinău”; proiectul „Eficiența energetică în Republica Moldova”, în sumă de 30 de milioane de euro; realizarea în continuare a proiectului „Moldova drumuri III” etc.
Joi, 10 iulie, ședința în plen a Parlamentului va începe la ora 11:00.
VIDEO // Daniel Vodă: „Acuzațiile unor politicieni privind sistemul informațional al alegerilor sunt neîntemeiate. Acesta rămâne 100% sub controlul CEC”
VIDEO // Premierul Dorin Recean: „Republica Moldova nu va permite ca cineva să dirijeze alegerile noastre din exterior”
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
CEC a decis: La Boldurești, Nisporeni, va fi organizată votarea repetată cu aceeași candidați din turul II
Circa 500 de moldoveni s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 28 septembrie
Personalități marcante din medicină și sport se alătură echipei PAS
Daniel Vodă: „Summitul Moldova – UE a însemnat recunoașterea muncii din ultimii ani și transformarea sprijinului european din cuvinte în acțiuni”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Ministra română de Externe, Oana Țoiu, confirmă: Ion Ceban și alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au interdicție de a intra în România
228 de tineri artiști au absolvit AMTAP. Promoția 2025, pregătită să afirme cultura Moldovei
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
VIDEO // Maia Sandu, după întrevederea cu omologul său italian: „Am găsit în președintele Mattarella un susținător ferm al moldovenilor, al Moldovei și al drumului nostru european”
Volodimir Zelenski a fost primit de Papa Leon al XIV-lea în ajunul conferinței de la Roma pentru Ucraina
Eurodeputatul Dan Barna: Republica Moldova este complet pregătită în acest moment să înceapă negocierile cu Comisia Europeană
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Ploi și maxime de 28 de grade Celsius, prognozate de meteorologi pentru ziua de joi
FOTO // Circa două mii de tineri au absolvit Universitatea Tehnică a Moldovei. Igor Grosu: „Deveniți parte a societății care va construi viitorul”
VIDEO // Poliția a documentat acțiuni de repartizare a banilor pentru participanții la un protest organizat la Judecătoria Ciocana
Încă un procuror anticorupție a fost audiat de Comisia de evaluare
Ultimele ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025 a Parlamentului. Proiectele care urmează a fi examinate de deputați
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor