ro
Societate
29 Aprilie, 2025 / 20:00
/ Acum 5 ore

2 mai va fi zi lucrătoare

Bugetarii vor avea liber pe 1 mai, atunci când în țara noastră este marcată Ziua Internațională a Muncii. Totodată, vineri, 2 mai, va fi zi lucrătoare pentru angajați. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, transmite MOLDPRES.

„1 mai va fi zi liberă pentru majoritatea cetățenilor, dar totuși reprezentanții mai multor profesii vor continua să muncească. Mulțumim fiecărui medic, asistent medical, conducător de ambulanță, brancardier, infirmier, felcer, salvator, polițist, pompier, militar, operator de la Serviciul 112, agent de pază, șofer de troleibuz, autobuz sau taxi, controlor de trafic aerian, pilot, mecanic de tren, brutar, muncitori din salubritate, lucrători din sistemul electroenergetic, asistenți personali și orice angajat care nu are niciodată zi de odihnă. Mulțumim tuturor celor care lucrează și noaptea și de sărbători, inclusiv de Paști sau de Crăciun”, a afirmat Daniel Vodă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că ziua de 1 mai este dedicată recunoașterii eforturilor și contribuției fiecărui lucrător la dezvoltarea Republicii Moldova.

„1 mai este Ziua Internațională a Muncii. Munca legală pentru un viitor mai sigur este grija autorităților și în acest an. Este o zi dedicată recunoașterii eforturilor și contribuției fiecărui lucrător la dezvoltarea Republicii Moldova. Cu această ocazie, Guvernul reafirmă angajamentul de a susține muncitorii prin politici care duc la creșterea veniturilor și la crearea unui mediu de muncă sigur și legal”, a afirmat Daniel Vodă.

El a adăugat că în ultimii ani autoritățile au depus eforturi constante pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a nivelului de trai al cetățenilor. Astfel, salariul minim a fost majorat, ajungând în 2025 la 5500 de lei, o creștere de 87 la sută față de 2021, când era de doar 2935 de lei, a spus Daniel Vodă. Totodată, potrivit lui, salariul mediu prognozat pentru acest an se estimează la 16100 lei, comparativ cu 9100 de lei în 2021.

Statisticile mai demonstrează că rata șomajului în Republica Moldova a înregistrat o scădere de 4,6 la sută în 2023, la 4% în 2024.

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago (SUA) din 1886, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.