
Din 2026, Republica Moldova va emite noi tipuri de pașapoarte, aliniate la cele mai înalte standarde internaționale de securitate
Începând cu anul 2026, autoritățile din Republica Moldova vor emite pașapoarte și documente de călătorie moderne, aliniate la cele mai înalte standarde internaționale de securitate. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat astăzi de membrii Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, comunică MOLDPRES.
Noile documente vor respecta cerințele tehnice stabilite de Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) și reglementările Uniunii Europene, fiind dotate cu elemente biometrice avansate, coduri de identificare unificate și măsuri sporite de protecție a datelor personale.
Printre noutăți se numără includerea imaginii faciale, amprentelor digitale și semnăturii olografe (de la vârsta de 14 ani).
Pentru a facilita recunoașterea internațională, o parte dintre informațiile înscrise în documente vor fi prezentate în română, engleză și franceză.
Pașapoartele vor avea termene de valabilitate diferențiate, în funcție de vârsta și statutul titularului. Astfel, pentru apatrizi, refugiați și beneficiari de protecție umanitară, documentele vor fi valabile între 3 și 10 ani, iar în cazurile în care amprentele nu pot fi prelevate temporar, valabilitatea va fi limitată la un an.
Agenția Servicii Publice va fi responsabilă de emiterea majorității actelor de identitate, cu excepția pașapoartelor diplomatice și de serviciu, care vor fi eliberate de Ministerul Afacerilor Externe. Actele pentru persoanele cu statut special (apatrizi, refugiați, beneficiari de protecție) vor fi emise de Inspectoratul General pentru Migrație.
Parlamentul va găzdui etapa finală a celei de-a VI-a ediții a jocului intelectual „Cunoaște-ți Parlamentul”
Proiectul Academia „Junior Club”. Elevii Liceului Teoretic „Universul” din capitală, în vizită la Academia „Ștefan cel Mare”
Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele. IGP: De sărbători, oamenii pleacă în vacanță și furturile se întețesc
Circa 9 000 de locuri de muncă, propuse de ANOFM. Chișinău și Bălți, printre localitățile cu cele mai multe posturi vacante
În perioada Paștelui Blajinilor, Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112 vor activa în regim alert
Specialiștii recomandă cetățenilor să evite procurarea florilor din plastic pentru vizita la cimitir de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
Kremlinul a respins propunerea lui Zelenski de a declara un armistițiu de 30 de zile
Autorităţile vor institui un control mai strict asupra microorganismelor modificate genetic
Polițiștii și carabinierii vor primi echipamente tactice moderne din partea Turciei
Ziua Victoriei și Ziua Europei, celebrate în Republica Moldova printr-o serie de evenimente. Daniel Vodă: „Este important să marcăm Ziua de 9 mai cu omenie și fără politică”
A fost stabilit terenul pentru construcția Centrului de Reciclare și Management Ecologic pentru șapte localități
Speakerul Igor Grosu îndeamnă diaspora să se înregistreze pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie: „Suntem o singură familie, cu aceleași drepturi și visuri, fie că trăim în țară sau peste hotare”
Renumita soprană Nelly Miricioiu vine pentru prima dată la Chișinău pentru un masterclass de artă vocală