
Expoziție MOLDPRES și AGERPRES la Parlament: „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori”, imagini-document din 1990
O expoziție inedită de fotografie, intitulată „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori”, a fost inaugurată astăzi în incinta Parlamentului Republicii Moldova, pentru a marca un moment definitoriu în istoria relațiilor dintre cele două maluri ale Prutului. Organizată de Agenția Informațională de Stat „Moldpres”, în parteneriat cu Agenția Națională de Presă „Agerpres”, expoziția redă momentele încărcate de emoție și simbolism din acea zi istorică, comunică MOLDPRES.
Evenimentul comemorează primul Pod de Flori, care a avut loc la 6 mai 1990, când mii de români și moldoveni s-au întâlnit simbolic la graniță, fără pașapoarte sau controale, într-o manifestare unică de fraternitate. Expoziția cuprinde 40 de fotografii documentare realizate de fotografi renumiți din Republica Moldova și România, iar lucrările vor fi expuse ulterior și în Parlamentul României.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, prezent la eveniment, a subliniat importanța istorică a Podului de Flori, numindu-l „un gest de curaj și solidaritate” și „un simbol al renașterii conștiinței naționale”.
„Probabil o parte dintre dumneavoastră ați fost martori oculari ai acestor evenimente istorice, când s-a împlinit un vis, îmi permiteți să îl citez pe marele Grigore Vieru, al multor români de pe ambele maluri ale Prutului. Unii visau să ajungă în cosmos, dar moldovenii visau să ajungă în România.
Suntem onorați să găzduim această expoziție. Un mare, mare mulțumesc AGERPRES și MOLDPRES și celor care au venit cu ideea organizării acestei expoziții.
Astfel de expoziții trebuie organizate pentru un public mai larg și nu doar la Parlament. Dacă ne uităm atent la aceste fotografii și astăzi putem să ne regăsim rude și prieteni, care au savurat acest eveniment.
Dacă predecesorii noștri au construit Podul de Flori și au făcut acest pas important pentru neamul românesc, generației noastre îi revine datoria de a construi poduri de piatră”, a subliniat Igor Grosu.
La evenimentul de deschidere au participat istorici, fotografi, oficiali, participanți la Podul de Flori din 1990. Istoricul Igor Cașu, director al Agenției Naționale a Arhivelor, a oferit un context detaliat al perioadei, evocând mișcările de eliberare națională de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, marcate de mitinguri, revendicări identitare și simboluri precum tricolorul românesc.
Directorul Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”, Vitalie Hadei, a ținut un discurs în care a mulțumit colegilor de la Agerpres pentru colaborare, dar și Parlamentului Republicii Moldova pentru deschiderea de a fi gazda acestei expoziții.
„Așa cum a spus și domnul președinte Igor Grosu, după 35 de ani de la Podul de Flori, recent am fost martorii demarării lucrărilor pentru construcția, în sfârșit, a unui pod de piatră peste Prut. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm simbolistica evenimentelor de la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, atunci când basarabenii au luat cu asalt frontiera impusă pe Prut, dornici să treacă dincolo, dornici să arunce la coșul de gunoi al istoriei despărțirea de frați. Sunt bucuros că Agenția „Moldpres”, împreună cu colegii de la „Agerpres”, a reușit astăzi, prin această expoziție cu imagini inedite, să amintească de Podul de Flori de acum 35 de ani, în evenimente-sincron, organizate în parlamentele de la Chișinău și București”, a menționat Vitalie Hadei.
Prezent la inaugurare, directorul general adjunct al Agenției Naționale de Presă „Agerpres”, Cristian-Dan Durleci-Mateescu, a evidențiat faptul că, după 35 de ani, Prutul este traversat nu doar de oameni, ci și de cultură, informație și energie – simboluri ale unei relații tot mai apropiate între cele două țări.
„Cuvintele sunt de prisos pentru că fotografia valorează cât 1000 de cuvinte. Probabil, privindu-le, vom înțelege mai bine dorința cetățenilor de a trece Prutul. Tot fotografiile ne arată și evoluția lucrurilor după 35 de ani”, a spus Durleci-Mateescu.
Fotograful Mihai Potârniche, unul dintre autorii imaginilor expuse, a subliniat că documentele vizuale expuse „mărturisesc voința sinceră de reunire a fraților despărțiți de Prut”, chiar dacă, la acel moment, Republica Moldova nu era un stat independent.
Expoziția a fost vizitată și de deputatul Oazu Nantoi, care a calificat exponatele drept documente ale acelor vremuri.
„În maniera mea inginerească, regret că podul de flori nu a fost transpus încă în realitate. Aceste fotografii relevă și mult romantism și eliberare de frici. Atunci am început să învățăm ce înseamnă să fim cetățeni ai unei țări libere”, a spus Nantoi.
Expoziția va fi deschisă publicului în Parlamentul Republicii Moldova, urmând să fie inaugurată la ora 16:00 și la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului din România, ca parte a efortului comun de rememorare și reafirmare a legăturilor istorice și culturale dintre cele două state.
Republica Moldova va implementa sistemul e-Dosar, care va permite gestionarea electronică a cauzelor penale și contravenționale
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat în zilele de 8 și 9 mai
Șase proiecte ale organizațiilor din domeniile cercetării și inovării vor beneficia de finanțare din bugetul de stat
APP va iniția procesul de exproprieri pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA
BUGET PLUS // 11.463 de copii cu dizabilități severe, accentuate și medii vor primi câte 5.000 de lei ajutor de Paște
Ministerul Finanțelor atenționează despre un material fals, în care este utilizată imaginea ministrei Victoria Belous
R. Moldova a finalizat şi validat primul Raport Bienal de Transparență
Adresa va dispărea din buletin. Autoritățile pregătesc modificări privind cărțile de identitate și de rezidență
Drumarii consolidează parteneriatul cu antreprenorii ca investițiile în infrastructura rutieră să genereze rezultate vizibile
Noul Suveran Pontif nu a fost ales nici din a doua încercare
Entități din Republica Moldova pot beneficia de granturi în cadrul Programului Interreg
Cu ajutorul Guvernului, localitatea Lozova, Strășeni, beneficiază de un sistem modern de gestionare a deșeurilor
Termenul de prezentare a rapoartelor pentru producătorii înregistrați în lista REP a fost extins până la 31 mai
FOTO // Ziua Europei la Cimişlia: eveniment dedicat tinerilor cu genericul „Construim viitorul european al Regiunii Sud”
Sportivii care au obținut medalii la Campionatul mondial de haltere, felicitați în Parlament. Igor Grosu: Vă mulțumim pentru muncă și dedicație
Un fost primar din Leova și fratele acestuia, condamnați pentru escrocherie și fals în acte
Prețul motorinei ajunge la un nou minim istoric din ultimii ani
Curtea de Conturi are un nou membru
Zelenski, la 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste: „Răul rusesc trebuie combătut împreună”
Programul EcoVoucher // Mii de familii au primit câte șase mii de lei pentru a-și procura electrocasnice noi și a reduce factura la energie
Energocom a procurat în aprilie energie electrică la un preț mediu de 109 euro/MWh
Vizita comisarei UE, Marta Kos, la Chișinău. Accesul persoanelor în anumite locuri publice va fi restricționat
Deputații au adus un omagiu veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. Igor Grosu: „Este de datoria noastră să apărăm valori câștigate cu greu și să rămânem uniți”
Prins cu mita. Un bărbat din Chișinău ar fi pretins 1200 de euro pentru perfectarea unui permis de conducere