
În 60 de școli din Moldova vor fi prezentate spectacole de teatru social, într-un efort al MEC și UNICEF de a combate bullyingul și discriminarea
În 60 de școli din Republica Moldova vor fi prezentate spectacole de teatru social, în cadrul unei inițiative lansate de UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării. Aceasta este parte a campaniei naționale pentru schimbare comportamentală și socială privind incluziunea educațională a copiilor cu dizabilități și cerințe educaționale speciale „Învățăm împreună”, transmite MOLDPRES.
Astfel, până la sfârșitul anului, peste 4800 de copii și adolescenți urmează să învețe prin activități artistice despre fenomenele de bullying și stigmatizare, cum să prevină și să combată aceste comportamente pentru a crea un mediu echitabil și incluziv în școlile și clasele lor. Inițiativa este implementată grație suportului Guvernului Norvegiei și Guvernului Austriei.
Acțiunea își propune să contribuie la crearea unui mediu educațional incluziv în școli, prin reducerea fenomenelor de bullying, stigmatizare și discriminare, în special față de copiii cu dizabilități, cerințe educaționale speciale (CES), copiii refugiați și cei care aparțin unor grupuri de minorități etnice.
„Bullying-ul este un subiect despre care ar trebui să vorbim mai mult, deși e un subiect câteodată tabu, dar care mai există încă în instituțiile noastre de învățământ. Noi, la Ministerul Educației și Cercetării, ne dorim ca acest fenomen să devină o pagină de trecut și să avem instituții de învățământ în care toți copiii sunt bine și se simt în siguranță”, a subliniat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
Evenimentul de lansare a inițiativei a avut loc la Liceul Hyperion din orășelul Durlești, unde învață peste 1 716 de copii, dintre care 20 sunt copii cu cerințe educaționale speciale.
„Această campanie este mai mult decât despre conștientizare. Este despre rescrierea unui scenariu care, de prea mult timp, i-a plasat pe prea mulți copii—copii cu dizabilități, cu origini etnice minoritare sau cu experiența de refugiați—în roluri secundare, în povestea educației. Dar ei NU sunt personaje secundare, ci protagoniști, la fel cum este fiecare copil,” a completat Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova.
Datele celui mai recent studiu comparativ privind incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale în sistemul de educație, realizat în 2024, indică că 40% dintre îngrijitori optează pentru integrarea copiilor în învățământul general, în creștere față de 23% în 2018, iar 60% dintre profesori se declară deschiși față de incluziunea educațională, în creștere față de 41% în 2018.
Potrivit Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, în 2024, din totalul de 460.835 de copii înscriși în grădinițele și școlile din țară, 11.471 sunt copii cu cerințe educaționale speciale (CES). Dintre aceștia, 5.753 sunt copii cu dizabilități care frecventează instituțiile de învățământ preșcolar și școlar.
Moldovenii care revin din străinătate vor fi consiliați să își găsească un loc de muncă acasă
Maxime de până la 23 de grade Celsius, anunțate de meteorologi pentru ziua de joi
SUA au transferat prima tranșă de 3,4 milioane de euro conform Acordului privind noul sediu al Ambasadei în Republica Moldova
Republica Moldova a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de cereri depuse la CtEDO din ultimii zece ani
Judecători şi procurori, instruiţi privind investigarea și examinarea infracțiunilor de mediu
CSM a dispus reevaluarea judecătoarei Angela Braga în cadrul mecanismului de vetting
Candidatura lui Vasile Botnaru, propusă Parlamentului pentru funcția de membru al Consiliului Audiovizualului
MAE dezminte un așa-zis „ordin”, care circulă în spațiul public, sub semnătura vicepremierului Mihai Popșoi
Un post regional de televiziune, sancționat pentru difuzarea informațiilor părtinitoare și discriminatorii
O companie aeriană lansează zboruri directe din Chișinău spre două orașe europene
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Oficialii americani discută la Paris cu europenii despre încheierea războiului în Ucraina
Partidul Regiunilor din Moldova ar putea fi dizolvat
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Igor Grosu, la 35 de ani de la constituirea primului Parlament: „Majoritatea deputaților primului Parlament au deschis drumul spre independență și libertate”
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
Mesajul Președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului Republicii Moldova