
Începând cu 10 martie, cetățenii vor putea ridica compensațiile monetare pentru încălzire
Compensațiile monetare pentru încălzire, acordate pentru luna februarie, vor putea fi ridicate începând cu ziua de luni, 10 martie curent. Informațiile au fost oferite pentru MOLDPRES de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).
Solicitat de agenție, șeful Direcției informare și comunicare al CNAS, Petru Socolan, a menționat că instituția va realiza transferul, începând cu ziua de luni, prin intermediul sistemului guvernamental de plăți Mpay.
„Banii vor fi transferați pe cardul social al beneficiarilor, în contul în care primesc pensia, alocația, indemnizația sau o altă prestație socială. Persoanele care nu dețin un card social, pot ridica banii de la orice oficiu poștal din țară”, a afirmat Petru Socolan.
Cele peste 710 mii de familii care au beneficiat de compensații la căldură și electricitate, după ce s-au înregistrate în programul „Ajutor la contor”, pentru luna februarie și martie vor primi suportul la căldură în formă monetară, iar pentru energia electrică – în factură.
Începând cu luna februarie și până în luna decembrie 2025, toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații la energia electrică, incluse direct în facturi. Acestea urmează a fi primite începând cu luna martie pentru consumul din februarie.
Compensațiile vor acoperi diferența dintre prețul reglementat și prețul de referință, până la un plafon maxim de 1,84 lei/kWh, aplicabil cantității de energie consumate lunar, care nu va depăși limita de 110 kWh pentru un loc de consum.
„110 kWh ar reprezenta 80% din consumul mediu lunar de electricitate pentru o familie. Ajutorul va fi oferite tuturor familiilor, indiferent dacă s-au înscris sau nu în sistemul de compensații. Această măsură va asigura o distribuire echitabilă a ajutorului, cu un impact semnificativ asupra gospodăriilor cu venituri reduse. De asemenea, cetățenii vor putea să renunțe la acest suport printr-o adresare către furnizor”, a afirmat anterior ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Furnizorii de energie vor efectua calcularea lunară a sumei compensate din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru fiecare consumator casnic și în facturile emise vor menționa costul total al energiei electrice furnizate, valoarea compensației acordate și suma finală pe care consumatorul trebuie să o achite după aplicarea acestei compensații.
Acordarea compensațiilor la energia electrică pentru toate gospodăriile casnice din Republica Moldova se realizează în cadrul pachetului de sprijin financiar anunțat de Uniunea Europeană, pentru anul 2025.
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Flux sporit de pasageri pe Aeroportul Chișinău în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători
Droguri în valoare de jumătate de milion de lei, ridicate de polițiști. Două persoane, reținute
ANSP avertizează: Consumul excesiv de alimente în perioada Paștelui poate avea consecințe grave asupra sănătății
De sărbători, poliția va intensifica măsurile de prevenire a încălcărilor rutiere
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
O expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947 a fost deschisă în fața sediului Guvernului
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor