
DOC Noi acțiuni pentru aprovizionarea cetățenilor cu apă potabilă de calitate. Modificările legislative, publicate în Monitorul Oficial
Cetățenii vor fi aprovizionați cu apă potabilă de calitate, în conformitate cu cele mai recente standarde de sănătate publică. Mai multe măsuri în acest sens au fost incluse în Legea privind calitatea apei potabile, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.
Scopul proiectului este de a proteja sănătatea cetățenilor prin reglementarea cerințelor privind asigurarea accesului populației la surse sigure de apă potabilă. Documentul prevede actualizarea listei parametrilor de calitate a apei potabile supuși verificării și instituirea unui sistem de evaluare și gestionare a riscurilor de contaminare a acesteia.
De asemenea, proiectul reglementează procedura de acordare a derogărilor furnizorilor de apă potabilă, stabilind mecanismele și autoritățile responsabile pentru aprobarea acestora, precum și lista parametrilor pentru care se acceptă derogarea cu limitele valorilor concentrației maxime admisibile. Inițiativa legislativă mai prevede realizarea unor măsuri de gestionare a riscurilor în ceea ce privește distribuirea apei.
Instituția responsabilă de monitorizarea calității apei potabile la nivel național este Agenția Națională pentru Sănătate Publică. La solicitarea furnizorului de apă potabilă, instituția respectivă va examina și va acorda derogările conform parametrilor stabiliți. Inițiativa legislativă conține și unele prevederi ce vizează atribuțiile autorităților publice locale. Astfel, APL-urile vor fi obligate să identifice persoanele care au acces limitat la apă, să asigure conectarea lor la rețeaua de distribuție și să informeze cetățenii despre calitatea apei.
Specialiștii în sănătate publică atenționează că bolile condiționate de consumul de apă potabilă contaminată microbian sau chimic constituie o problemă majoră pentru sănătatea oamenilor. Poluarea industrială și agricolă, prin folosirea tot mai frecventă a pesticidelor și îngrășămintelor chimice se numără printre factorii care contribuie la contaminarea apei. Prin acest proiect se urmărește reducerea, până în anul 2030, a ponderii de probe de apă neconforme la parametrii chimici sub 25% și la cei microbiologici sub 10%, modernizarea stațiilor de tratare a apei de suprafață, inclusiv cu asigurarea a 100% din sisteme de apeduct cu instalații de dezinfecție a apei potabile.
Potrivit datelor statistice din anul 2023, circa 63% din localitățile Republicii Moldova au avut acces la alimentare cu apă potabilă din sistemele publice. Cifra este în creștere cu circa 13% comparativ cu anul 2018.
De asemenea, proiectul de lege, elaborat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, are drept scop armonizarea legislației naționale cu legislația UE și urmărește actualizarea reglementărilor existente pentru a răspunde provocărilor în privința calității apei potabile.
Legea intră în vigoare la trei luni după publicarea în Monitorul Oficial.
VIDEO // Patru persoane trimise în judecată în dosarul ilegalităților din pădurea Durlești
A fost lansat oficial concursul de design pentru Podul de Flori de la Ungheni. Câștigătorul va primi 4.000 de euro
Suedia și PNUD extind sprijinul pentru consolidarea rezilienței la schimbările climatice a comunităților din R. Moldova
Pompierii și salvatorii desfășoară în capitală aplicații de protecție civilă
DOC Dumitru Florea va ocupa funcția de director adjunct al SIS
Aproximativ 300 de copii din Republica Moldova trăiesc cu boala celiacă
Meteorologii prognozează pentru vineri ploi slabe și maxime de până la 20 grade Celsius
Procuratura Anticorupție a fost dotată cu echipamente moderne pentru măsuri speciale de investigații
România – Republica Moldova: Simpozion la Iași, la 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial
Patru candidați au fost desemnați pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al „Moldelectrica”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului îndeamnă cetățenii să participe la Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor
Maia Sandu, în discuții cu președintele Albaniei: „Țările noastre sunt unite de aceeași alegere: viitorul în Uniunea Europeană”
„În papucii lor” – flashmob de susținere a persoanelor cu HIV, organizat în capitală
Igor Grosu salută intenția României de a investi în Portul Giurgiulești: „Suntem interesați în investitori corecți, care țin la Republica Moldova”
Peste 40 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat la alegerile prezidențiale din România
Pompierii au lichidat incendiul de la Durlești. Flăcările au distrus circa 1500 metri pătrați din acoperișul blocului de locuit
Memorandum de colaborare între R. Moldova și Albania, semnat la Tirana. Cristina Gherasimov: Avem aceeași aspirație – să devenim state membre ale UE
Premii pentru echipa din Republica Moldova la Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF
Ucraina: Nouă morți într-un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili
Incendiul de la Durlești: 16 persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței
Ziua Europeană a Muzeelor, marcată în R. Moldova. Porți deschise, expoziții nocturne și evenimente culturale în toată țara
Testele de bacalaureat vor fi evaluate de peste 550 de profesori în patru centre republicane
Meteorologii prognozează vreme instabilă în weekend, cu ploi și temperaturi în scădere
Peste 30 de mii de cazuri noi de hipertensiune arterială sunt înregistrate anual în Republica Moldova
A început a doua zi de votare în Republica Moldova pentru scrutinul prezidențial din România