
Noi măsuri legislative pentru protecția femeilor împotriva violenței, inclusiv a celei digitale
Femeile din Republica Moldova vor beneficia de protecție împotriva tuturor formelor de violență și hărțuire, inclusiv a celor manifestate prin intermediul tehnologiilor digitale. Un proiect de lege ce prevede completarea legislației naționale în conformitate cu standardele internaționale a fost examinat astăzi de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, împreună cu Comisia drepturile omului și relații interetnice, notează MOLDPRES.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost elaborată în colaborare cu Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie. Documentul urmărește implementarea standardelor prevăzute de Convenția de la Istanbul și asigurarea dreptului fundamental la protecție împotriva violenței.
Printre principalele modificări propuse se numără introducerea noțiunii de violență digitală în Legea privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. De asemenea, se extinde definiția violenței economice, care va include utilizarea ilegală a fondurilor bancare ale victimei. Noile măsuri prevăd și obligarea agresorilor să elimine conținutul abuziv de pe dispozitivele digitale, precum și restricționarea accesului acestora la rețele de comunicații electronice.
Pentru a spori eficiența protecției, se propune extinderea duratei ordonanțelor de protecție: de la 3 la 6 luni, iar a ordinelor de restricție de urgență – de la 10 la 20 de zile.
Modificările vizează și Codul penal. Acesta va include infracțiunea de persecutare, ce presupune urmărirea fizică sau online, contactarea repetată a victimei și publicarea neautorizată a informațiilor sau imaginilor intime. Pedeapsa poate ajunge până la 50 000 de lei amendă, 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau până la cinci ani de închisoare.
Totodată, căsătoria forțată va fi incriminată distinct, fiind pedepsită cu amendă, muncă neremunerată sau închisoare de până la trei ani, iar dacă fapta este comisă împotriva unui minor – până la șapte ani de detenție.
Hărțuirea sexuală va atrage sancțiuni mai dure, inclusiv închisoare de până la patru ani. Un alt aspect important este acoperirea de către stat a costurilor expertizelor judiciare, cum ar fi cele medico-legale și psihologice, în cazul victimelor violenței.
Potrivit unui studiu privind „Bunăstarea și siguranța femeilor”, 73 % dintre femeile din Moldova care au avut un partener intim au fost victime ale unei forme de violență, cea mai frecventă fiind cea psihologică. Proiectul vine să răspundă acestui fenomen îngrijorător, oferind mecanisme legale mai eficiente de intervenție și protecție.
În 2024, autoritățile au emis 1 104 ordonanțe de protecție, dintre care 498 au fost încălcate – un indicator alarmant ce confirmă necesitatea consolidării cadrului legislativ.
În peste 100 de localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Șeful Postului Vamal Intern Căușeni a fost reținut de CNA pentru corupere pasivă
Republica Moldova încheie sesiunea de screening bilateral pe Clusterul „Competitivitate și creștere inclusivă” la Bruxelles
Săptămâna Educației, lansată în Republica Moldova. Maia Sandu: „Cu încredere și solidaritate, putem face din educație forța care modernizează Moldova”
GALERIE FOTO // Deschiderea oficială a Săptămânii Educației în Moldova, ediția a II-a
Speakerul Igor Grosu a invitat cetățenii și deputații la Ziua Ușilor Deschise în Parlament
Republica Moldova marchează Ziua internațională a diversității biologice
Peste 4 500 de bărbați au beneficiat anul trecut de indemnizații paternale. CNAS anunță condiţiile de stabilire a plății
Droguri de jumătate de milion de lei au fost depistate în sudul țării. Trei bărbați au fost reținuți
Raionul Edineţ, exemplu de bune practici de împădurire a terenurilor vulnerabile
Capitala va beneficia de granturi europene pentru modernizarea sistemului termic
Profesia de psiholog va fi reglementată prin lege
Regulile de siguranță în trafic, explicate absolvenților de liceu de către studenții de la Academia „Ștefan cel Mare”
Vicepremierul Ucrainei în dialog cu refugiații ucraineni din Moldova: „Legătura cu Patria rămâne vie și puternică”
Nicușor Dan reconfirmă sprijinul României pentru parcursul european al țării noastre: „Avem o experiență de preaderare, pe care o putem împărtăși cu Republica Moldova”
Igor Grosu: „România a învins și a ales un președinte care susține parcursul european și susține Republica Moldova”
Costel Alexe, președintele Consiliului județean Iași: „România construiește poduri peste Prut ca să scurtăm distanțele dintre R. Moldova şi Europa”
România // Nicușor Dan: Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru funcția de prim-ministru
Alexandru Iacub: „Serviciul Vamal nu tolerează și nu va acoperi nicio faptă de corupție”
ASP a lansat două servicii noi: solicitarea online a permisului de conducere şi vânzarea-cumpărarea online a vehiculelor
Consultații gratuite pentru afecțiunile tiroidei la Spitalul Clinic Republican. Evenimentul va fi organizat de Ziua Mondială a Tiroidei
Trafic sistat în sectorul Buiucani al capitalei
Combinatul de Vinuri „Cricova” va fi inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat
Nicușor Dan declară că prima țară în care ar dori să facă o vizită, în calitate de șef de stat, este Republica Moldova
Acordul pentru Planul de Creștere a Moldovei, ratificat de Parlament. Premierul Dorin Recean: „Vom avea condiții europene de viață: drumuri, infrastructură, locuri de muncă bine plătite, grădinițe, școli, spitale moderne”