
Speakerul Igor Grosu a invitat cetățenii și deputații la Ziua Ușilor Deschise în Parlament
Speakerul Igor Grosu a invitat cetățenii, dar și deputații, la Ziua Ușilor Deschise, care va fi organizată în după-amiaza zilei de mâine, în Legislativ. Accesul în Parlament se va face în baza buletinului de identitate, iar copiii nu au nevoie de acte de identitate, însă trebuie să fie însoțiți de un adult, comunică MOLDPRES.
Președintele Legislativului a menționat că, vineri, 23 mai, începând cu ora 13:00 și până la ora 16:00, Parlamentul își deschide larg ușile pentru toți cetățenii care vor să cunoască mai bine activitatea aleșilor poporului.
„În ziua în care se împlinesc 34 de ani de activitate a Parlamentului, instituția legislativă își va deschide ușile pentru cetățeni. Este o zi specială, dedicată transparenței, dialogului și apropierii dintre instituția legislativă și cetățeni. Vizitatorii vor avea ocazia să discute cu deputați, să descopere sălile în care se iau cele mai importante decizii pentru țară și să-și îmbogățească cunoștințele despre democrație și parlamentarism. Felicitări tuturor deputaților și colegilor care muncesc cu dăruire în această instituție fundamentală a statului. Vă invit pe toți să fim cât mai prezenți și implicați mâine, astfel încât fiecare vizitator care trece pragul Parlamentului să se simtă cu adevărat binevenit. La mulți ani, Parlamentul Republicii Moldova!”, a spus Grosu.
Speakerul a precizat că mâine deputații și vizitatorii Legislativului vor avea parte și de un moment artistic deosebit.
„Fanfara din Zaim, raionul Căușeni, ne va încânta cu un recital. I-am descoperit sâmbăta trecută și pot să vă spun că sunt niște artiști extraordinari. Vă îndemn să nu ratați acest moment frumos, care va începe la ora 13:00”, a adăugat Grosu.
Programul evenimentului „Ziua Ușilor Deschise” include activități interactive pentru toate categoriile de vârstă. Va fi amenajat un spațiu dedicat copiilor, unde micii vizitatori vor putea desena, aranja puzzle-uri și afla curiozități despre Parlament, dezlegând careuri de cuvinte încrucișate. Pentru ei va fi organizată și o sesiune de pictură pe față.
Pentru vizitatorii de diferite vârste va avea loc un atelier de decorare a torbelor. Totodată, cei care vor dori să-și testeze cunoștințele în materie de parlamentarism și democrație vor putea participa la quizuri online sau fizice, iar cei care vor răspunde corect vor primi cadouri.
În scuarul Parlamentului va fi organizată și o vânătoare de comori pentru copii și tineri, denumită „Descoperă Parlamentul”. Tot acolo vor fi expuse, pe parcursul zilei, două mașini de epocă folosite anterior pentru transportarea oficialilor de rang înalt. Este vorba despre limuzina „GAZ-14”, fabricată în 1987, și „ZIL 41047”, fabricată în 1989, care au fost utilizate de foștii președinți Mircea Snegur și Petru Lucinschi.
Pentru vizitatori vor fi organizate tururi ghidate în clădirea Parlamentului, iar ghizii vor fi deputați și funcționari ai instituției. Traseul va include Muzeul Parlamentului, sala de ședințe plenare, Sala Europa și alte spații în care se desfășoară activitatea legislativă. Cei mai curajoși vor putea simula o conferință de presă sau un exercițiu de traducere simultană.
Cu ocazia Zilei Ușilor Deschise, vor fi amenajate și trei expoziții tematice. Acestea vor ilustra fotografic Podul de Flori de acum 35 de ani, precum și parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene. De asemenea, vor fi expuse și lucrările studenților de la Universitatea Tehnică a Moldovei, care au desenat clădirea Parlamentului în cadrul unui plein-air organizat recent.
În cadrul evenimentului, participanții vor avea ocazia să discute cu deputații, precum și să lase mesaje, sugestii sau întrebări pentru parlamentari, într-o boxă special amenajată în scuarul Parlamentului.
Trafic sistat în sectorul Buiucani al capitalei
Un fost director de la Spații Verzi a ajuns în vizorul CNA, fiind bănuit de abuz în serviciu
Un bărbat din capitală a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru punere în circulație a banilor falși
Magistrata Angela Bostan va fi reevaluată de Comisia vetting
Sistemul de recrutare în serviciul public va fi reformat, cu accent pe meritocrație și eficiență
Președinta Maia Sandu: „Ne propunem ca până în 2030 salariul mediu în învățământ să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie”
În peste 100 de localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Șeful Postului Vamal Intern Căușeni a fost reținut de CNA pentru corupere pasivă
Republica Moldova încheie sesiunea de screening bilateral pe Clusterul „Competitivitate și creștere inclusivă” la Bruxelles
Președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy
CSM prelungește termenul de înscriere la concursul pentru desemnarea unui membru în Consiliul Institutului Național al Justiției
Circa 40 mii de cetățeni din raionul Cahul vor beneficia de servicii moderne de sanitație, datorită Germaniei şi UE
Republica Moldova va beneficia de finanțare europeană pentru dezvoltare regională
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxe în procesele de partaj
Moscova cere ca Ucraina să aleagă un nou președinte pentru a putea semna memorandumul cu Rusia
GALERIE FOTO // „Focus pe natură: ariile protejate prin obiectiv”, expoziție organizată de AO EcoContact și Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Maxim Braila a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor la ANSC pentru un mandat de șapte ani
Japonia a prezentat un tun electric. Acesta poate doborî rachete hipersonice
Atenție! STISC avertizează că în online circulă un nou conținut fals
Meteorologii au anunţat pentru astăzi Cod galben de instabilitate atmosferică
Președinta Maia Sandu, la deschiderea Săptămânii Educației: „Cu încredere și solidaritate, putem face din educație forța care modernizează Moldova”
Republica Moldova își aliniază legislația de mediu la standardele europene
Cancelarul german Friedrich Merz acuză Rusia că amenință securitatea Europei
O echipă din Republica Moldova participă la cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din România
Raionul Edineţ, exemplu de bune practici de împădurire a terenurilor vulnerabile