
Poșta Moldovei a lansat timbrul „2025 – Anul Șarpelui”
Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” a pus în circulație un nou timbru și o ștampilă poștală dedicate anului 2025, care conform zodiacului chinezesc este anul șarpelui. Proiectul a fost susținut de Ambasada Republicii Populare Chineze (RPC) în Republica Moldova și se află la cea de-a doua ediție. Evenimentul comportă o valoare deosibită prin consolidarea relațiilor de prietenie dintre Republica Moldova și RPC, au apreciat reprezentanții instituțiilor de stat prezenți la lansarea timbrului poștal, informează MOLDPRES.
„Marca poștală este un mesager al unei țări care ajunge cu ușurință în orice colț al lumii”
Lansarea timbrului poștala „2025- Anul Șarpelui” este rodul unei colaborări dintre Î.S. „Poșta Moldovei” și Ambasada RPC în Republica Moldova. Ideea aparține părții chineze, iar primul timbru lansat în cadrul acestei cooperări a fost dedicat anului 2024, anul Dragonului.
Solicitată de MOLDPRES, Violeta Cojocaru, administratoarea „Poșta Moldovei” a menționat că prin lansare noilor mărci poșțale, întreprinderea își propune să promoveze, cultura, tradițiile, personalitățile.
„Suntem la un al doilea eveniment de acest gen și, bineînțeles, ne apropie cultural de această țară, ne învață să colaborăm și pe alte segmente, altele decât cele din economie, ne duce pe tărâmul frumosului pentru că marca poștală este un mesager al unei țări care ajunge cu ușurință în orice colț al lumii, datorită colecționarilor dar și datorită persoanelor care prin trimiterile poștale pun aceste timbre în circuitul poștal internațional”, menționat Violeta Cojocaru.
Șarpele – simbol al înțelepciunii, norocului și vitalității
Proiectul își anunță o viabilitate de 12 ani, exact cât durează un ciclu în percepția chinezilor. În China, șarpele simbolizează înțelepciunea, norocul și vitalitatea a declarat amabasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin. Ambasadorul a adus mulțumiri partenerilor în realizarea acestui proiect și a urat moldovenilor sănătate, fericire și bogăție în anul Șarpelui.
„Anul trecut am lansat pentru prima dată de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză și Republica Moldova timbrele zodiacului. Acest timbru a fost foarte apreciat de prietenii de aici. Atunci ne-am înțeles să continuăm această tradiție cel puțin 12 ani pentru că în China 12 ani este un ciclu. Anul acesta am realizat acest scop și vom continua. Mulțumim din tot sufletul tuturor colegilor din Poșta Moldovei, mulțumim și pictoriței Natalia, a fost peste așteptările noastre.
În China, șarpele simbolizează înțelepciunea, norocul și vitalitatea, sper ca toată lumea să aibă parte de aceste virtuți, sper în prosperitatea celor două popoare, sper într-o cooperare în domeniile cultural și turistic dintre cel două țări. Vă doresc sănătate, fericire și bogăție în acest nou an”, a urat ambasadorul Chinei la Chișinău, Yan Wenbin.
Șarpe în flori de cireș
Marca poștală reprezintă un șarpe de culoarea verde plasat într-un decor cu flori de cireș, un felinar chinezesc și un element cu mozaic. Designul a fost realizat de Natalia Satarova, tânără artistă plastică și este strâns legat de conținutul tezei de licență pe care a susținut-o în 2024.
„Nu am avut ocazia să vizitez China, dar prima mea cooperare cu administrația Posta Moldovei a ținut de realizarea designului pentru câteva timbre inspirate din lucrarea mea de licență. Sunt multe simboluri numerologice, astrologice ceea ce mă pasionează. Mulți artiști folosesc aceste simboluri”, a declarat pictorița pentru MOLDPRES.
Tânăra artistă a destăinuit că și-a pus o dorință pentru anul 2025 - să facă masterul peste hotarele Republicii Moldova și speră că anul 2025 îi va aduce împliniri.
„2025 - Anul Șarpelui” - cea de 1350-a marcă poștală a Republicii Moldova
Timbrul „2025- Anul Șarpelui” reprezintă cea de 1350-a marcă poștală a Republicii Moldova, pusă în circulație în baza ordinului Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED).
„Cunoaștem cu toții că Anul Nou chinezesc este o sărbătoare străveche care marchează începutul unui nou ciclu al Lunii și reprezintă din punct de vedere cultural o renaștere, o sărbătoarea plină de tradiții, adânc înrădăcinate în simbolism ancestral. Anul 2025 în calendarul chinezesc este anul șarpelui , care în cosmologia chineză este asociat cu înțelepciunea. Emisiunea dată de mărci poștale are o valoare deosebită deoarece sporește consolidarea relațiilor de parteneriat și prietenie dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză”, a declarat Vitalie Boboc, reprezentant al MDED.
„Îmi revine sarcina plăcută de a transmite aprecierea profundă pentru eforturile tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect cultural. Această serie de mărci poștale este mai mult decât un tribut adus Anului Șarpelui, este un simbol al diversității, comunității și al angajamentului nostru de a promova cultura și tradițiile. Fiecare colet sau plic care vor conține aceste mărci vor asigura o continuitate poveștii noastre, trimiterile poștale vor călători dincolo de hotarele țării și vor fi apreciate”, a declarat Aliona Boțoțoc, reprezentanta Agenției Proprietăți Publice.
Marca poștală, emisă în 60.000 de exemplare
Marca poștală a fost emisă în 60.000 de exemplare. Inițiatorii și organizatorii acestui eveniment mizează că timbrul va fi apreciat de colecționari.
„Mărcile poștale reprezintă o lume a frumosului, a istoriei și culturii. Prin mărcile poștale noi putem să apreciem cultura poporului nostru. Anul șarpelui este anul înțelepciunii, anul prosperării, să sperăm că ne va aduce bucurie”, a declarat Andrei Adam, președintele Uniunii Filateliștilor din Republica Moldova.
Anul Nou chinezesc 2025 – anul șarpelui va începe pe 29 ianuarie și se va încheia pe 16 februarie 2026. În astrologia chineză, șarpele este un simbol al înțelepciunii, frumuseții misterioase și al gândirii strategice. În cultura chineză, șarpele reprezintă renovarea și metamorfoza.
Droguri în valoare de jumătate de milion de lei, ridicate de polițiști. Două persoane, reținute
ANSP avertizează: Consumul excesiv de alimente în perioada Paștelui poate avea consecințe grave asupra sănătății
De sărbători, poliția va intensifica măsurile de prevenire a încălcărilor rutiere
Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Ziua în care Iisus a fost răstignit
Condiții mai bune pentru studenții Universității „B.P.Hasdeu” din Cahul. Un cămin al instituției va fi modernizat cu sprijinul Guvernelor României și Republicii Moldova
CNAM a efectuat transferul pentru salariile medicilor rezidenți
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Expoziția dedicată victimelor foametei din anii 1946-1947, lansată de Guvern. Premierul Dorin Recean: “Este important să ținem minte trecutul și să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă”
Premierul Dorin Recean, despre foametea din 1946-1947: „Mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal”
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor
Investiții de 31 de milioane de lei la Ialoveni. Peste 12 mii de locuitori din cinci sate vor avea acces la apă potabilă la robinet
Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din Republica Moldova au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat