ro
Societate
19 Aprilie, 2025 / 13:56
/ 11 Aprilie, 2025

Programul național de lectură interactivă „Citește-mi 100 de povești”, lansat în grădinițe

În grădinițele din Republica Moldova a fost lansat Programul național de lectură interactivă „Citește-mi 100 de povești”. În cadrul acestuia, în instituțiile de educație timpurie au fost amenajate „insule de lectură” – spații pentru citit și ascultat povești, atât în interior, cât și în aer liber, iar UNICEF a oferit 22 de titluri de carte pentru 1 200 de grădinițe din țară, transmite MOLDPRES.

Programul „Citește-mi 100 de povești” promovează lectura în familie și la grădiniță ca element central în educația timpurie și dezvoltarea armonioasă a copilului. Inițiativa a fost lansată de UNICEF, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Asociația OvidiuRo și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.

Lansarea programului a avut loc la grădinița „Regina Maria” din Ialoveni, Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a afirmat că lectura timpurie înseamnă un start mai bun în viață, o educație solidă și, în cele din urmă, o societate mai echitabilă și mai pregătită pentru viitor.

„Prin lansarea Programului Național „Citește-mi 100 de povești” cultivăm dragostea pentru lectură încă din primii ani de viață. Avem datoria să schimbăm realitatea în care doar o treime dintre părinți citesc cu regularitate copiilor lor. Împreună cu partenerii noștri ne propunem să aducem cartea în viața fiecărui copil din Republica Moldova”, a subliniat Dan Perciun.

Ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Fern Horine a adăugat că: „Este minunat să vedem copii care participă activ la sesiunile de lectură. Acest lucru îi va ajuta să descopere emoții noi, experiențe și lecții care le vor fi de folos în dezvoltarea lor personală. Mă bucur că Marea Britanie susține acest proiect fiindcă noi încurajăm educația calitativă pentru toți copiii, inclusiv cei refugiați din Ucraina”.

Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj a menționat că inițiativa „Citește-mi 100 de povești” este mai mult decât o campanie de lectură — este o investiție în valori, în viitorul copiilor.

„De-a lungul anilor, am învățat că în Moldova există o expresie puternică — „cei șapte ani de acasă”. Este perioada în care copiii învață ce este bine și ce este rău. Cărțile citite în această perioadă din viața lor contează enorm. Ele modelează felul în care copiii relaționează, își gestionează emoțiile și pun întrebări”, a subliniat Maha Damaj.

Înainte de lansarea oficială a campaniei, aproximativ 650 de cadre didactice preșcolare și cadre manageriale din grădinițele din întreaga țară au participat la sesiuni de instruire susținute de Asociația OvidiuRo. Aceștia au aflat mai multe informații despre rolul lecturii în dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a copiilor, modalități de amenajare a unor insule de lectură atractive în grădinițe, criterii pentru alegerea cărților potrivite, precum și metode prin care familiile pot fi implicate în cititul poveștilor încă din primii ani de viață.