ro
Societate
09 Mai, 2025 / 09:08
/ 13 Martie, 2025

Trei posturi noi pe piața radio din Republica Moldova

Piața media audiovizuală din Republica Moldova se extinde cu trei posturi noi: „Radio Moldova Comrat”, „REALITATEA FM” și „MUZ FM”. Acestea se numără printre cei 23 de câștigători ai concursului organizat de Consiliul Audiovizualului (CA), care a aprobat, în ședința publică din 13 martie 2025, acordarea a 23 de frecvențe radio din cele 48 disponibile, notează MOLDPRES.

Radio Moldova și-a extins aria de emisie cu nouă frecvențe în mai multe localități din Republica Moldova, printre care Camenca, Iepureni, Cărpineni, Hâncești, Otaci, Târgul Vertiujeni, Criuleni și Unguri.

De asemenea, Radio Moldova Comrat a obținut două frecvențe noi, urmând să lanseze un nou serviciu media audiovizual în Vulcănești, pe frecvența 104,3 MHz, și în Comrat, pe frecvența 105,6 MHz.

În capitală, Radio Moldova Muzical va emite pe frecvența 97,7 MHz, extinzând astfel oferta de posturi radio disponibile în Chișinău.

Un alt post care și-a lărgit aria de acoperire este Vocea Speranței, care va transmite acum și în patru noi localități: Rezina, pe frecvența 93,6 MHz, Sângerei, pe 104,0 MHz, Cimișlia, pe 90,6 MHz, și Comrat, pe 95,1 MHz.

Jurnal FM, la rândul său, a obținut frecvențe suplimentare, urmând să fie recepționat în Cahul, pe 91,5 MHz, și în Ungheni, pe 105,3 MHz.

Printre posturile noi care vor începe să emită se numără REALITATEA FM, care va transmite în Chișinău pe frecvența 98,6 MHz, și MUZ FM, care va putea fi ascultat tot în capitală, pe frecvența 88,0 MHz.

Alte posturi radio care și-au extins aria de emisie includ Ai Noștri, care va emite în Chișinău pe frecvența 92,1 MHz, Radio 7/Радио 7, care va putea fi recepționat în Orhei pe 97,5 MHz, și Radio Roks, care va transmite în Căușeni pe frecvența 104,8 MHz.

Pentru 11 frecvențe nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru desemnarea unui câștigător iar pentru alte 14 frecvențe nu a fost depus niciun dosar Aceste frecvențe vor fi scoase din nou la concurs

În procesul de acordare a frecvențelor radio Consiliul Audiovizualului a prioritizat participanții care s-au angajat să informeze obiectiv publicul să contribuie la formarea gândirii critice și să asigure un pluralism authentic.

Criteriile de selecție au inclus ponderea programelor de producție proprie, ponderea operelor muzicale în limba română, promovarea diversității ideologice, politice, sociale, lingvistice și culturale, precum și numărul de sancțiuni primite pentru nerespectarea Codului serviciilor media audiovizuale.