ro
Aderare la UE
18 Aprilie, 2025 / 02:21
/ 09 Aprilie, 2025

O misiune de experţi a proiectului EU4Green RECOVERY East sprijină R. Moldova în procesul de aliniere la legislația europeană de mediu

Cea de-a doua misiune de experți în cadrul proiectului EU4Green RECOVERY East are loc la Chişinău, în perioada 7–11 aprilie 2025.  Misiunea are drept scop identificarea necesităților și activităților aferente Componentelor 2 și 4 ale proiectului, dedicate gestionării resurselor de apă și datelor de mediu, esențiale pentru conectarea la sistemele europene de mediu, transmite MOLDPRES.

În urma acestei misiuni va fi elaborat un plan de acțiuni pentru următorii patru ani de implementare a proiectului, pentru fiecare componentă în parte. Această abordare, bazată pe necesitățile actuale, va permite adaptarea proiectului la contextul local și va genera un beneficiu real pentru instituțiile subordonate Ministerului Mediului.

„Misiunea include vizite, ședințe tehnice cu instituțiile vizate, pentru a analiza nevoile acestora și a stabili eventualele activități ce urmează a fi realizate cu sprijinul proiectului.  Aceasta  este o continuare a vizitei de lucru din 25–28 martie, când echipa de management a proiectului a efectuat mai multe întâlniri la nivel înalt în Republica Moldova. Conducerea Ministerului Mediului și-a exprimat atunci recunoștința pentru asistența și cooperarea acordată de Uniunea Europeană, în special privind pregătirea țării pentru procesul de integrare europeană. Discuțiile din martie s-au concentrat pe obiectivele proiectului și pe modalitățile prin care acesta poate întări capacitățile instituțiilor de mediu din țară”, explică Ministerul Mediului.

Totodată, autoritatea de mediu își reafirmă angajamentul de a colabora îndeaproape cu partenerii internaționali și de a adopta toate măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor asumate. În paralel, proiectul EU4Green RECOVERY East oferă sprijin Republicii Moldova în procesul de aliniere la legislația de mediu a Uniunii Europene și la obiectivele Pactului Ecologic European.

Cu o contribuție a UE de 21,3 milioane de euro pentru perioada 2025–2028, programul se axează pe promovarea economiei circulare, gestionarea eficientă a resurselor de apă, armonizarea legislativă cu normele UE, integrarea în rețelele europene de schimb de date și consolidarea cooperării transfrontaliere în domeniul mediului. Toate aceste acțiuni sunt implementate de un consorțiu format din cinci organizații internaționale – Expertise France, Oficiul Internațional Francez pentru Apă, OECD, UNECE și UNIDO – sub coordonarea Agenției de Mediu din Austria, contribuind împreună la consolidarea capacităților instituționale și la susținerea parcursului european al Republicii Moldova.