ro
Aderare la UE
04 Iulie, 2025 / 01:08
/ Acum 15 ore

Summit-ul UE-Republica Moldova // Liderii UE vor emite o declarație comună. Ce va conține aceasta

Summitul UE-Republica Moldova, ce va avea loc pe 4 iulie la Chișinău, reprezintă o ocazie esențială de a sublinia importanța strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE și puterea cooperării într-un moment crucial în dezvoltarea democratică și parcursul european al țării, notează Consiliul Uniunii Europene, citat de MOLDPRES.

În marja summit-ului, președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Iar la finalul reuniunii se așteaptă ca liderii UE să emită o declarație comună, care se va axa pe sprijinul UE în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, aderarea Republicii Moldova la UE, agenda de reforme, cooperarea în domeniul comerțului, apărării și securității, precum și energiei și dimensiunii digitale.

Sprijinul UE în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei

Liderii UE își vor reitera angajamentul de neclintit față de suveranitatea, securitatea și reziliența Republicii Moldova, în special având în vedere consecințele războiului de agresiune al Rusiei purtat în prezent împotriva Ucrainei și ale atacurilor hibride continue ale Rusiei împotriva Republicii Moldova.

De asemenea, se preconizează că liderii vor condamna atacurile hibride continue ale Rusiei și vor discuta despre modalități de consolidare a rezilienței Republicii Moldova la aceste amenințări, inclusiv la ingerințele străine, dezinformare și corupția electorală.

Aderarea la UE

UE își va reafirma angajamentul ferm de a sprijini Republica Moldova pe calea aderării la UE.

Agenda de reforme

UE va saluta eforturile Republicii Moldova de a continua cu fermitate o agendă de reforme pentru a consolida statul de drept și drepturile fundamentale, precum și lupta împotriva criminalității organizate.

Pentru a contribui la sprijinirea integrării Republicii Moldova în UE și a reformelor acesteia, UE pune la dispoziție până la 1,9 miliarde EUR pentru perioada 2025-2027, prin intermediul noului Plan de creștere pentru Republica Moldova.

Comerț

Se preconizează că liderii vor sublinia importanța strategică a Acordului de asociere UE-Republica Moldova, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2016 și care îi permite țării să beneficieze de o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare.

Securitate și apărare

Liderii vor aprecia situația cooperării în materie de securitate și apărare dintre UE și Republica Moldova, susținută de Parteneriatul pentru securitate și apărare UE-Republica Moldova.

Între 2021 și 2025, UE a alocat 197 de milioane EUR prin intermediul Instrumentului european pentru pace pentru a sprijini modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova.

Prin intermediul misiunii de parteneriat a Uniunii Europene, UE continuă să sprijine reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în materie de securitate cibernetică și combatere a acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

Energia, dimensiunea digitală și contactele interpersonale

Se preconizează că liderii vor evalua progresele înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește consolidarea securității sale energetice, îmbunătățirea rezilienței sale și reducerea dependenței sale de aprovizionarea din Rusia.

Liderii vor discuta, de asemenea, despre colaborarea cu privire la aderarea Republicii Moldova la zona UE de roaming la prețurile de pe piața națională, punerea în aplicare de către Republica Moldova a Regulamentului privind serviciile digitale al UE și lansarea noii inițiative „WIFI4Moldova”

În plus, liderii vor analiza eforturile Republicii Moldova de a participa treptat la programele și politicile relevante ale UE, cum ar fi programul „Europa creativă”, programul Erasmus+, Garanția europeană pentru copii și uniunea competențelor.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. Negocierile de aderare au fost deschise oficial în iunie 2024.