ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetăţeniei R. Moldova ex-Preşedintelui României, Traian Băsescu

16:38 | 03.01.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele ţării, Igor Dodon, a semnat astăzi decretul de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova fostului Preşedinte al României, Traian Băsescu, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, cetăţenia soţiei fostului preşedinte al României, Maria Băsescu, nu a fost retrasă.

Şeful statului Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare că astăzi a avut loc şedinţa Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lîngă Preşedintele R. Moldova, unde au fost examinate detaliat condiţiile legale de acordare a cetăţeniei lui Traian Băsescu.

„Anterior, în calitate de deputat al Parlamentului, am spus că cetăţenia i-a fost acordată dlui Băsescu în mod ilegal. Acesta a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalităţii R. Moldova prin anexarea la România. Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldovenească şi existenţa poporului moldovenesc. Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția R. Moldova. Mai mult decît atît, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei R. Moldova lui Traian Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenţei urmăririi penale. Astfel, prin retragerea cetăţeniei R. Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte”, a scris Igor Dodon pe o reţea de socializare.

Cererea de obținere a cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul Președinte al României, Traian Băsescu, și soția sa, la data de 10 martie anul 2016. Ulterior, în luna iunie anul trecut, prin decretul fostului Președinte Nicolae Timofti, Traian Băsescu și soția sa au primit cetățenia R. Moldova.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17000049

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!