ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A început sesiunea de admitere la universitățile din țară

13:24 | 24.07.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/. Prima sesiune de admitere a început astăzi la universitățile din țară, informează MOLDPRES.

Potrivit reprezentanților instituțiilor de învățămînt, încă nu este cunoscut numărul exact al locurilor disponibile, întrucît Ministerul Educației nu a prezentat pînă acum Planul oficial de admitere. Totodată, sursele susțin că prețurile pentru contractele de studii s-au majorat nesemnificativ.

Solicitat de agenție, secretarul comisiei de admitere din cadrul Universității de Stat a Moldovei, Veronica Gladchii, a specificat că tinerii pot depune actele la 80 de specialități din cadrul celor 13 facultăți. „Rezultatele primului tur vor fi prezentate pe 5 august, ulterior vor exista și alte sesiuni de admitere”, a spus Gladchii.

Totodată, secretarul responsabil din cadrul comisiei de admitere la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Victoria Brocovschi, a afirmat că în cadrul instituției de învățămînt contractele de studii au rămas neschimbate. „Tinerii pot depune dosarele începînd de astăzi, ulterior, pînă pe 3 august vor fi expuse rezultatele preliminare, după care va avea loc prezentarea actelor în original și deja pînă pe 9 august vor fi afișate rezultatele finale. Cei înmatriculați la contract la facultatea de medicină generală vor achita taxa de 28 800 lei, la farmaceutică – 29 200 lei și stomatologie – 30 400 lei”, a spus Victoria Brocovschi.

Olivia Prisăcari, membră a comisiei de admitere în cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei, a remarcat că absolvenții pot depune actele la trei facultăți concomitent, ulterior vor alege una singură unde își vor face studiile. „Tinerii pot alege între 16 facultăți, iar contractele variază de la 7 500 la 8 500 de lei. Există în total patru sesiuni de admitere, iar rezultatele finale vor fi prezentate pe 29 august”, a susținut sursa citată.

Reprezentanți ai Universității Tehnice din Moldova au declarat pentru MOLDPRES că absolvenții pot depune concomitent dosarele la cinci facultăți. „Aceștia pot alege din nouă facultăți și peste 60 de specialități. Anunțarea rezultatelor intermediare va avea loc pe 1 august, depunerea actelor în original pînă pe 4 august și anunțarea rezultatelor finale - 5 august. Contractele de studii încep de la 7 500 de lei la Facultatea Textile și Poligrafie și pînă la 11 000 lei – Arhitectură și Urbanism”, a spus membra comisiei de admitere din cadrul universității, Olga Drugaliov.

La rîndul său, Maria Vîrlan, secretar responsabil din cadrul comisiei de admitere a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, a specificat pentru agenție că instituția de învățămînt propune absolvenților să aleagă între șase facultăți și 56 de specialități - frecvență la zi și 15 specialități - frecvență redusă. „Tinerii pot depune actele la toate cele șase facultăți concomitent. Față de anul precedent, contractele s-au majorat cu aproximativ 200 de lei. Astfel, cel mai puțin vor achita studenții de la facultatea limba și literatura română, iar cel mai mult vor plăti cei de la specialitățile limbi străine – 6 000 lei. În total, vor fi trei sesiuni de admitere, iar rezultatele vor fi expuse pe 1 august”, a specificat Vîrlan.

Serviciul de presă al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți a anunțat astăzi că tinerii au oportunitatea să aleagă dintre cele circa 50 de specialități la ciclul de licență. Totodată, în orașul Edineț activează un centru mobil de admitere la Universitatea din Bălți, în special, pentru absolvenții liceelor din raioanele Edineț, Briceni și Drochia.

Sesiunea de admitere în universități are loc în perioada 24-31 iulie.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17005732

img17005732

img17005732

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!