ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Delegaţia R. Moldova în CUC a cerut abținerea de la acțiuni care ar putea destabiliza situația în Zona de Securitate

11:31 | 28.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit ieri, în or. Bender, în ultima şedinţă ordinară din această sesiune, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Conform agendei de lucru, la propunerea delegaţiei Ucrainei în CUC au fost confirmaţi în funcţia de observatori militari: coloneii Stanislav Akseonov și Grigorie Ceredaiko, locotenent-colonelul Alexandru Kulalaev, maiorii Pavel Jikola și Serghei Savin. Concomitent, membrii Comisiei au eliberat din funcție cinci observatori militari ucraineni, în legătură cu finisarea termenului de deplasare.

De asemenea, membrii CUC au audiat și aprobat raportul săptămînal privind situația din Zona de Securitate, care a fost descrisă ca fiind stabilă.

În cadrul şedinţei, reprezentanţii Republicii Moldova în CUC au făcut apel către toate delegaţiile, ca pe timpul concediului estival, să se abţină de la careva acțiuni unilaterale, care ar putea duce la destabilizarea situației în perimetrul Zonei de Securitate.

Apelul a survenit în contextul informației oficiale publicate pe site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse, precum că efectivul din cadrul GOTR care staționează ilegal în stînga Nistrului a început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea rîului Nistru. Exercițiul militar ar urma să se desfășoare la sfîrșitul acestei luni unde vor fi implicaţi 50 de militari, tehnică de luptă, inclusiv blindate.

Este de menţionat, că atribuțiile declarate ale GOTR nu prevăd traversarea obstacolelor de apă, în special, în Zona de Securitate, pe perimetrul căreia este situată şi albia rîului Nistru.

Astfel, acțiunile unilaterale programate de GOTR, care conform Acordului din 21 iulie 1992, trebuie să respecte neutralitatea, ar putea distorsiona și compromite operațiunea de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Cu regret, însă, constatăm că reprezentanții transnistreni și ai Federației Ruse în CUC ignorînd apelul şi manifestînd dezacord la cele menţionate se împotrivesc la asumarea responsabilității de a evita, pe perioada vacanţei, provocările în Zona de Securitate.

Următoarea şedinţă a CUC va avea loc pe 7 septembrie 2017.