ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România și Moldova vor construi un pod rutier în regiunea orașului Ungheni

17:06 | 28.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova și România vor construi un nou pod rutier peste Prut, în regiunea orașului Ungheni. Respectarea cerințelor internaționale și naționale privind protecția mediului la construcția podului au fost discutate de vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul întrevederii de astăzi cu vicepremierul Grațiela-Leocadia Gavrilescu, ministru al Mediului din România, informează MOLDPRES.

Nouă poduri, dintre care șase rutiere, leagă cele două țări, cele mai solicitate fiind Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni, Galați-Giurgiulești.

Construcția unui nou pod, dotat cu o infrastructură vamală și de control al trecerii frontierei de stat, va contribui nu doar la intensificarea relațiilor bilaterale dintre România și Moldova, accelerarea fluxului de mărfuri, dar va crea posibilitatea atât locuitorilor celor două state, cât și cetățenilor altor țări de a se deplasa mai rapid de pe un mal al Prutului pe altul, au constatat vicepremierii.

Statisticile oficiale relevă că România este cea mai mare piață de desfacere a produselor moldovenești, cu o cotă de 24.59 la sută în primele șapte luni ale anului 2017, și ocupă din 2014 prima poziție printre țările partenere din care Republica Moldova importă mărfuri. Potrivit Biroului Național de Statistică, cei mai mulți cetățeni străini, care au traversat frontiera de stat în prima jumătate a acestui an, au fost înregistrați din România, respectiv 55,7 la sută din totalul de traversări de 1,7 milioane de persoane.

Octavian Calmîc și Grațiela-Leocadia Gavrilescu au abordat și alte probleme legate de mediu, existente atât de-a lungul fluviului Prut, cât și în alte zone de interes comun de-a lungul frontierei moldo-române. În context, cei doi vicepremieri au convenit asupra stabilirii unui dialog mai eficient dintre experții celor două state în scopul elaborării și implementării unor proiecte bilaterale, care ar contribui la eliminarea problemelor de mediu pe întreg segmentul frontierei moldo-române și zonele aferente acesteia.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17007492

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!