ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Mediului al Ucrainei atenționează asupra dezastrelor ecologice, cauzate de război, ce ar putea afecta şi R. Moldova

12:05 | 29.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. O eventuală distrugere a barajului de la Novodnestrovsk în războiul declanşat de Rusia asupra Ucrainei este un motiv de îngrijorare pentru Republica Moldova, care ar putea să se confrunte nu numai cu pierdere de apă potabilă, ci şi cu inundații devastatoare. Declaraţia a fost făcută de ministrul Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strelets, într-un interviu pentru deschide.md, citat de MOLDPRES.

„Dacă vor distruge unul dintre barajele de pe râul Nistru, în următoarele două-trei zile vor fi inundații uriașe, vor fi foarte mari stricăciuni, multe pierderi materiale, multe case luate de ape. Dar și mai grav e că, după asta, nu veți avea apă potabilă pentru populație, așa cum este acum situația în regiunea Herson. Noi, din păcate, trecem prin această experiență, trebuie să modificăm infrastructura pentru a putea aproviziona localnicii cu apă, trebuie să săpăm fântâni etc. E o problemă foarte complicată, credeți-mă”, a menţionat Ruslan Strelets.

Potrivit ministrului ucrainean, din acest motiv, R. Moldova trebuie să se alăture apelurilor către partenerii internaționali să închidă cerul deasupra Ucrainei și să ofere sisteme Patriot. „Toate aceste obiecte infrastructurale de importanță strategică ar trebui să fie protejate de sisteme de apărare aeriană”, susţine oficialul de la Kiev.

Referindu-se la faptul că Rusia a ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, și folosește șantajul nuclear pentru a pune presiuni pe Ucraina și pe aliații săi, Ruslan Strelets a estimat că dacă se produce o scurgere de radiație la această centrală, atunci „catastrofa va fi mult mai mare decât catastrofa de la Cernobîl din 1986”.

„Pentru că centrala nucleară de la Cernobîl avea doar un reactor. Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și are șase reactoare. Nici nu pot să-m imaginez ce teritoriu va fi afectat. Orașele mari, adică Zaporojie, Kirovograd, Dnipro, Nikolaev, Herson, după care Republica Moldova, estul Poloniei, Slovacia, România, Bulgaria. O mare parte din Marea Neagră. Toate aceste teritorii ar putea fi afectate. Noi și acum, după 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, simțim urmările. Dar dacă puteți multiplica aceste urmări de șase ori, va fi afectat un teritoriu foarte mare. Și va fi o poluare radioactivă care va ține 100 de ani”, afirmă sursa citată. 

Ministrul Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strelets, s-a aflat ieri într-o vizită de lucru la Chișinău, la invitația ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu. Aceasta este o premieră în relațiile de colaborare dintre cele două ministere, Strelets fiind primul ministru al Mediului din Ucraina care vine în Republica Moldova.

img24003993

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!