ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, așteptat astăzi la Chișinău

15:11 | 17.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, vine în Republica Moldova. Oficialul italian este așteptat în această seara la Chișinău, unde va fi prezent la un concert dat în onoarea sa la Palatul Republicii. Aceasta este prima vizită oficială a unui șef de stat al Italiei în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Concertul va fi dedicat operei lui Giacomo Puccini, anul 2024 fiind consacart renumitului compozitor italian. La concert vor fi prezenți președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella. 

Marți, 18 iunie, șefa statului Maia Sandu îl va întâmpina la Președinție pe omologul său italian, Sergio Mattarella, în cadrul unei ceremonii oficiale, iar ulterior, cei doi șefi de stat vor susține o conferință de presă comună.

În contextul vizitei președintelui Italiei, în perioada 17–18 iunie curent, polițiștii au anunțat anumite restricții de circulație. În momentul deplasării coloanei oficiale, transportul rutier va fi temporar sistat pe străzile: bd Dacia; bd Ștefan cel Mare și Sfânt; strada București; strada Maria Cebotari; strada Mitropolit Varlaam; strada Vlaicu Pârcălab.

Italia găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni din diaspora. Cooperarea dintre cele două state se desfășoară pe multiple paliere. Astfel, în perioada 2022-2023, cu sprijinul Italiei, au fost amenajate mai multe centre de găzduire a refugiaților din Ucraina și au fost procurate 21 de vehicule pentru Poliția de Frontieră.

De asemenea, Italia este al șaselea partener comercial al Republicii Moldova, cu peste 1 200 de companii cu capital italian prezente în țara noastră.

La fel, contribuția Italiei oferită în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, a compensat o parte din facturile la energie, plătite de cetățenii noștri în sezonul rece. Moldova și Italia cooperează și pe dimensiunea de securitate internațională, în special în cadrul misiunilor de pacificare sub egida ONU.

img24004522

img24004522

img24004522

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!