ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Satul European // O nouă rețea de canalizare a fost construită la Telenești, proiect realizat cu sprijinul financiar al României

18:20 | 25.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Peste o mie de locuitori din din orașul Telenești și satul Mihălașa beneficiază de servicii de canalizare centralizată prin intermediul Programului Național „ Satul European”. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Guvernului Republicii Moldova și al Guvernului României, comunică MOLDPRES. 

Proiectul a inclus construcția unei noi rețele de canalizare cu o lungime totală de 5,45 km și a unei stații de pompare a apelor uzate. Datorită acestei inițiative de dezvoltare locală, realizată în cadrul Programului Național „ Satul European”, 450 de gospodării au obținut acces la servicii de canalizare centralizată. De asemenea, de acces la sistem au parte 12 agenți economici și 11 gospodării țărănești.

De asemenea, proiectul va genera locuri de muncă noi. În prima etapă, 10 localnici vor fi angajați în deservirea și întreținerea rețelei de canalizare.

Primarul orașului Telenești, Vadim Lelic, a subliniat importanța acestui proiect pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor. „Am reușit să aducem o schimbare majoră pentru cetățeni. Ne angajăm să continuăm să îmbunătățim serviciile comunale și să protejăm mediul. Mulțumim guvernelor Republicii Moldova și României pentru sprijinul lor, fără care nu am fi putut realiza acest proiect valoros pentru comunitate", a spus primarul.

Astfel, investiția totală în proiect se ridică la aproximativ 9,86 milioane de lei, dintre care 6, 65 milioane de lei a fost alocată de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

De asemenea, Guvernul României a oferit peste 117 milioane de lei pentru implementarea a 32 de proiecte ce țin de modernizarea rețelelor de apă și canalizare în 34 de  localități din Republica Moldova, în cadrul unui efort mai larg de cooperare bilaterală. Asistența financiară este acordată în baza Acordului dintre guvernele de la Chișinău și București, care prevede un sprijin nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României pentru Republica Moldova.

img24004743

img24004743

img24004743

img24004743

img24004743

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!