ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conferința interguvernamentală R. Moldova - UE // Oficialii europeni și-au reafirmat sprijinul: „Țara e parte a Europei. Vrem să intensificăm legăturile deja consolidate”

20:40 | 25.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Conferința interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană a început la Luxemburg. În debutul acesteia, șefa diplomației belgiene, Hadja Lahbib, și Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, și-au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova în calea dezvoltării și integrării în UE. La rândul său, premierul Dorin Recean a subliniat că „R. Moldova va depune efort pentru a implementa Acquis-ul comunitar până în 2030 și va accelera procesul de adoptare a reformelor necesare pentru a adera la UE cât mai rapid”, informează MOLDPRES.

În debutul ședinței, șefa diplomației belgiene, Hadja Lahbib, a subliniat că această zi este una istorică. Oficialul a menționat că în toți acești ani, Republica Moldova a continuat să implementeze prevederile Acordului de Asociere și să realizeze reforme esențiale pentru țară.

„Vom continua să susținem Republica Moldova pentru întărirea rezilienței în fața acțiunilor hibride ale Rusiei. Țara e parte a Europei. Vrem să intensificăm legăturile deja consolidate. UE rămâne angajată în proces și apreciem eforturile autorităților de a avansa pe calea europeană și de a implementa reformele. Consiliul a aprobat un cadru de negocieri, pe care îl prezentăm astăzi. Republica Moldova va trebui să continue implementarea reformelor în justiție. Procesul va fi monitorizat atent de Comisie, iar progresul va determina mersul negocierilor. Așteptăm ca voi să vă alăturați valorilor promovate de UE”, a spus oficialul.

Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a salutat delegația Republicii Moldova prezentă la conferința interguvernamentală. Oficialul european a remarcat determinarea autorităților de la Chișinău în realizarea reformelor.

„Astăzi este o zi specială pentru țara voastră și UE. Republica Modlova va continua reformele pentru a fortifica instituțiile publice și democrația. Un factor important este lichidarea corupției. Procesul de aderare aduce multe beneficii și oportunități de care țara poate beneficia. UE se angajează să vă ofere sprijinul  necesar în acest proces complex”, a afirmat comisarul.

Premierul Dorin Recean a specificat că R. Moldova va depune efort pentru a implementa Acquis-ul comunitar până în 2030 și va accelera procesul de adoptare a reformelor necesare pentru a adera la UE cât mai rapid.

„R. Moldova își vede viitorul în UE și vom depune eforturile necesare pentru a deveni membri ai blocului comunitar. Suntem determinați să creăm condițiile pentru creștere economică și un viitor mai prosper. Poziția R. Moldova la această conferință reflectă angajamentul nostru de a adera la principiile UE și de a implementa Acquis-ul  comunitar în așa mod, ca în momentul aderării să devenim un membru competitiv al UE” a remarcat Dorin Recean.

Prim-ministrul a vorbit despre invazia rusă în Ucraina și consecințele asupra R. Moldova, dar și despre atacurile hibride ale Moscovei asupra noastră.

„Războiul lansat de Rusia a creat o nouă realitate, de aceea credem că în UE, R. Moldova va fi în siguranță, dar și UE va fi mai în siguranță cu R. Moldova în componența sa. Anticipăm că Rusia va continua războiul hibrid prin acțiuni de dezinformare, de dispersare a urii, destabilizări și provocarea de crize. Cu ajutorul UE, am reușit să trecem peste șocul inițial. Suntem determinați să menținem pacea, să construim un viitor mai bun. Facem acest drum în primul rând pentru noi, cetățenii noștri și viitorul nostru acasă. Cetățenii noștri sunt europeni. Noi construim Moldova Europeană. Planificăm să implementăm Acquis-ul comunitar până în 2030” a subliniat Dorin Recean.

Astăzi la Luxemburg, au fost lansate oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe interguvernamentale. Delegația țării este condusă de către prim-ministrul Dorin Recean. Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, este prezentă la Luxemburg în calitate de negociator-șef în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

În urma conferinței, Republica Moldova și Uniunea Europeană ar urma să agreeze „Poziția generală de negociere”, documentul în care Republica Moldova acceptă cadrul de negociere propus de UE și care reflectă principiile și liniile directoare stabilite în cadrul de negociere.

img24004754

img24004754

img24004754

img24004754

img24004754

img24004754

img24004754

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!