ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean, despre obiectivul de a pregăti R. Moldova pentru aderare la UE până în 2030: „Acest lucru este realizabil”

16:50 | 26.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/. Președinta Maia Sandu a trasat un obiectiv clar și ambițios - ca până în anul 2030 să pregătim țara pentru ca să devenim membri deplini ai marii familii europene și ritmul de avansare pe care l-am demonstrat până acum, inclusiv deschiderea negocierilor, atestă și confirmă faptul că acest lucru este realizabil. Declarația a fost făcută astăzi de către premierul Dorin Recean, după ce ieri la Luxemburg a avut loc prima conferință interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a marcat inițierea negocierilor de aderare a țării noastre la UE, transmite MOLDPRES. 

„Ieri la Luxemburg am deschis negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE. Asta s-a întâmplat la doar doi ani din momentul în care în martie 2022 am depus cererea de aderare. Astăzi vreau în mod special să mulțumesc și să apreciem munca celor care nu prea apar prin poze, pe la televiziuni, și asta înseamnă sute și mii de oameni din Republica Moldova care muncesc zi de zi dedicat ca acest lucru să fi fost posibil și iată că am reușit”, a afirmat Dorin Recean la începutul ședinței de astăzi a Guvernului.

Referindu-se la obiectivul trasat de șefa statului de a pregăti Republica Moldova pentru aderare până în 2030, premierul a afirmat că „acesta este un lucru realizabil”.

„Ce înseamnă organizarea conferinței de ieri. Asta înseamnă că avem cinci ani și jumătate ca să construim servicii medicale, educaționale, sociale, infrastructură, energetică, mediu de afaceri conform standardelor europene, astfel încât cetățenii să poată să trăiască în pace și bunăstare aici la noi acasă. Ieri ne-am convins de faptul că președinta Sandu ne-a asigurat susținerea tuturor capitalelor țărilor membre ale UE pentru ca noi să putem să construim Europa acasă și deja este o sarcină a noastră ca acest deziderat, în esență al cetățenilor Republicii Moldova, să-l transformăm în realitate”, a menționat Dorin Recean. 

Șeful Cabinetului de miniștri a adăugat că „pe 20 octombrie cu toții, toată societatea, trebuie să ne determinăm în ce direcție mergem și dacă vrem să construim o viață în bunăstare și pace. „Planul este clar: trebuie să asigurăm prosperitate cetățenilor Republicii Moldova aici, la noi acasă”, a conchis premierul.

Marți, 25 iunie, la Luxemburg, au fost lansate oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe interguvernamentale. Delegația țării a fost condusă de către prim-ministrul Dorin Recean.

img24004779

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!