
8 decembrie 1991. Mircea Snegur este ales în funcția de Președinte al Republicii Moldova prin scrutin general
De la momentul începutului lucrărilor primului parlament ales în mod democratic, pe agenda politică era prezentă chestiunea regimului politic care urma să fie instalat. Aflarea Moldovei în componența URSS și lipsa unei majorități parlamentare care putea să-și asume o decizie importantă și să modifice Constituția, n-au permis pe parcursul anului 1990 și a primei jumătăți a lui 1991 o dezbatere sinceră și competentă la acest capitol.
Către sfârșitul verii anului 1990 acțiunile separatiștilor din estul și sudul țării s-au intensificat. În raioanele din stânga Nistrului erau lichidate toate organele puterii legitime și se creau pseudoinstituții supuse regimului separatist de la Tiraspol. În aceste condiții, pe 2-3 septembrie, la Chișinău s-a întrunit de urgență parlamentul care a calificat situația ca fiind una gravă și a instituit funcția de președinte al Republicii Moldova. Cu o majoritate calificată de voturi, în funcția de președinte a fost ales Mircea Snegur.
Însă după proclamarea independenței și demararea procesului de recunoaștere internațională a Republicii Moldova, situația din zonele separatiste s-a agravat și mai mult. Un grup important de deputați a propus dezbateri la tema regimului politic și alegerii președintelui țării prin scrutin general. La acel moment, în parlament se formase o opoziție compusă din adepți ai Frontului Popular care erau supărați pentru demiterea lui Mircea Druc din funcția de prim-ministru. Ei înțelegeau perfect că unicul candidat cu șanse reale la funcția de șef de stat era Mircea Snegur pe care îl considerau artizanul demiterii premierului frontist. După câteva zile de discuții aprinse, uneori deocheate, totuși pe 18 septembrie 1991 majoritatea deputaților au votat pentru instituirea unui regim semiprezidențial și alegerea președintelui prin vot general. Alegerile prezidențiale au fost stabilite pentru ziua de 8 decembrie 1991.
La acel moment, în Moldova încă nu era format un sistem pluripartidist. Partidul Comunist a fost interzis imediat după puciul din august 1991, iar Frontul Popular era o mișcare puternică, însă foarte eterogenă și cu fluctuații permanente de cadre. Era o problemă să înaintezi un candidat care să poată face față lui Mircea Snegur care acumulase un capital solid de încredere în rândul populației.
Din start totuși și-au anunțat candidaturile ex-prim-secretarul Partidului Comunist din Moldova Grigore Eremei și scriitorul și ecologistul Gheorghe Malarciuc. Însă de la primele întâlniri cu cetățenii ei au înțeles că au șanse infime în acest scrutin și și-au retras candidaturile. Primele alegeri prezidențiale din istoria Republicii Moldova au demarat cu un singur candidat - Mircea Snegur.
Candidatul, conform legislației în vigoare, și-a creat staff-ul și a stabilit 50 de persoane de încredere. Aici Snegur a aplicat o lovitură spectaculoasă opoziției prin includerea unui număr important de nume sonore din politică, știință și cultură, adepți ai Frontului Popular în lista persoanelor de încredere. Unica modalitate prin care opoziția putea să zădărnicească alegerea lui Snegur era boicotarea alegerilor, lucru pe care aceștia l-au făcut cu multă silință.
Era evident că aproape în toate raioanele Snegur va acumula un număr mare de voturi. Excepție făceau raioanele din stânga Nistrului. Aici o parte din cetățeni sprijineau regimul separatist și erau de acord să boicoteze alegerile. Însă majoritatea moldovenilor doreau să participe la scrutin pentru a confirma sprijinul lor pentru Republica Moldova. Snegur a trasat sarcina acumulării unui număr cât mai important de voturi pe malul stâng pentru a demonstra apartenența acestor teritorii la țara noastră.
Cu toate eforturile echipei de campanie electorală, s-a reușit de a deschide secții de vot doar în raioanele Dubăsari și Grigoriopol, unde populația moldovenească era majoritară. În mai multe localități au avut loc întâlniri electorale și cetățenii își exprimau entuziasmul pentru faptul că pot participa la acest exercițiu politic. Cum și era de așteptat, în raioanele Dubăsari și Grigoriopol alegerile au avut loc, iar rezultatele au fost impresionante.
Candidatul Snegur a venit în fața alegătorilor cu un program electoral complex și echilibrat. Acest document era format din trei compartimente: politic, economic și social. În partea politică a programului era evidențiată necesitatea adoptării Noii Constituții a Republicii Moldova, bazată pe principiile dreptului internațional, ale Declarației universale a drepturilor omului, care să afirme în cadrul statului democrația, echitatea, libertatea persoanei, conștiinței și a cuvântului, separația puterilor în stat.
În partea economică, accentul era pus pe privatizarea complexă a proprietății de stat, libera concurență și împroprietărirea țăranilor cu pământ.
În partea socială, se ținea cont de dificultățile perioadei de tranziție și necesitatea protecției categoriilor vulnerabile ale populației, dezvoltarea culturii, științei și educației.
În lipsa unui contracandidat, Snegur se îndrepta sigur spre o victorie confortabilă. Pe 8 decembrie în majoritatea raioanelor controlate de regimul constituțional se atesta o prezență foarte înaltă. În stânga Nistrului separatiștii au depus eforturi enorme pentru a intimida populația și a zădărnici procesul electoral. Spre mijlocul zilei de 9 decembrie, Comisia Electorală Centrală a anunțat rezultatele. La scrutinul prezidențial rata de participare a fost de 83,96 la sută. Aproape 2 milioane de alegători au votat pentru Mircea Snegur, ceea ce a constituit 98,22%. Și, important, în Dubăsari au participat circa 89 la sută din alegători, iar în Grigoriopol - 62 la sută. În general pe țară a fost înregistrat un rezultat record care n-a mai fost repetat în istoria contemporană a Republicii Moldova.
A urmat un mandat prezidențial extrem de dificil, marcat de războiul de independență din 1992, o reformă agrară greoaie și întârziată, privatizare pe bonuri care a îmbogățit anumite persoane și a sărăcit majoritatea covârșitoare a populației, dar și de o afirmare a Republici Moldova în plan internațional și apariția instituțiilor democratice și a primelor elemente ale economiei de piață funcționale. Mircea Snegur rămâne în istorie ca fiind primul președinte al Republicii Moldova. Un președinte care deseori a șovăit, a făcut greșeli serioase, dar și a dat dovadă de un curaj deosebit și un autentic patriotism.
August 1991: Cronica unei lovituri de stat eșuate (II)
August 1991: Cronica unei lovituri de stat eșuate (I)
29 iulie 1994. Este adoptată Constituția Republicii Moldova
13 iulie 1995. Republica Moldova devine membru al Consiliului Europei
Maria Cebotari, vocea de aur a Basarabiei
2 iulie 2014. Parlamentul Republicii Moldova ratifică Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană
23 iunie 1990. Parlamentul de la Chișinău adoptă Declarația cu privire la Suveranitatea Republicii Moldova
4 iunie 1991. Este creată Banca Națională, instrument fundamental pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova
Serghei Lazo, un nume de legendă care trebuie reabilitat
Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să capituleze, declară vicepremierul ucrainean
Două rețele de dezinformare rusești, demascate. Daniel Vodă: „Moldova nu se lasă păcălită”
În instituțiile de învățământ din țară va fi organizată Săptămâna Comemorării Foametei
17 medicamente noi vor apărea în farmaciile din Republica Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
FOTO Republica Moldova îşi consolidează imaginea la una dintre cele mai mari expoziţii din Japonia
Republica Moldova va folosi un sistem informatic modern pentru combaterea spălării banilor
Transportul feroviar din Republica Moldova, racordat la cerinţele europene, conform unor noi reglementări
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
Guvernul simplifică procedura de accedere în profesia de expert judiciar
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova va fi o prioritate în bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI