
În instituțiile de învățământ din țară va fi organizată Săptămâna Comemorării Foametei
În instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior va fi organizată, în perioada 29 aprilie – 6 mai, Săptămâna Comemorării Foametei, pentru a păstra vie memoria despre foametea organizată din anii 1946-1947, calificată de istorici ca fiind una dintre cele mai tragice pagini din istoria neamului nostru, transmite MOLDPRES.
„Comemorăm foametea din 1946-1947 - o lecție de adevăr pentru viitor. Nu putem construi un viitor puternic fără să înfruntăm adevărul despre trecut. În aceste zile, marcăm una dintre cele mai dureroase pagini din istoria țării - foametea organizată din 1946-1947, care a fost o tragedie provocată de regimul sovietic, cu zeci de mii de vieți pierdute și sute de mii de oameni marcați pe viață. După vacanța de Paști a elevilor, în perioada 29 aprilie - 6 mai, toate școlile din țară și universitățile vor organiza Săptămâna Comemorării Foametei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Totodată, în fața Guvernului este organizată o expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947. Expoziția este disponibilă și online, pe pagina Agenției Naționale a Arhivelor, fiind gândită ca o resursă educativă și de reflecție. Aceasta cuprinde 12 postere tematice, care reflectă inclusiv protestele disperate ale femeilor care cereau pâine, drama copiilor înfometați, tentativelor tragice de a trece Prutul, „măturarea podurilor” și represiunea brutală. Vizitatorii pot descoperi documente de arhivă, fotografii, hărți și grafice inedite – toate bazate pe surse primare.
În același timp, muzee și instituții culturale vor organiza lecții publice, expoziții și discuții cu istorici și scriitori despre foametea organizată din 1946-1947. Acestea vor avea loc nu doar la Chișinău, dar și în întreaga țară.
„Evenimentele ajung și la Edineț, Fălești, Ivancea, în autonomia găgăuză, pentru ca lecțiile trecutului să fie cunoscute de toate generațiile. Comemorăm foametea din 1946-1947 pentru că este o lecție de adevăr, o datorie de memorie. Să nu uităm, să vorbim, să învățăm, să discutăm despre asta, pentru că memoria nu moare, istoria nu poate fi ștearsă. Aducem un omagiu celor care au murit de foame și celor care au supraviețuit cu demnitate. Povestea lor este și povestea noastră”, a conchis Daniel Vodă.
În a treia sâmbătă a lunii aprilie sunt comemorate victimele uneia dintre cele mai tragice pagini din istoria neamului nostru — foametea organizată din 1946–1947.
Potrivit Agenției Naționale a Arhivelor, aceasta a fost una dintre cele mai mari catastrofe umanitare care au lovit teritoriul actual al Republicii Moldova în secolul XX. Nu a fost o calamitate naturală inevitabilă, ci o tragedie agravată de politicile autoritare și represive ale regimului sovietic. Conform datelor statistice, în doar câteva luni au murit de foame peste 123.000 de persoane, reprezentând circa 5% din populația RSSM. Proporțional, Moldova sovietică a fost regiunea cea mai afectată din întreaga Uniune Sovietică, cu o rată a mortalității de zece ori mai mare decât în Rusia și de cinci ori mai mare decât în Ucraina.
Aproape 230 mii de persoane vor primi un ajutor de Paște de la stat, în valoare totală de 470 de milioane de lei
IGSU vine cu recomandări privind respectarea măsurilor de siguranță de Paștele Blajinilor
METEO // Vreme frumoasă cu temperaturi generoase, miercuri
Vizita șefei diplomației europene la Chișinău // Accesul persoanelor în anumite locuri publice din centrul capitalei va fi restricționat
Peste 6.500 de pacienți au solicitat ambulanța în perioada Sărbătorilor Pascale
Accident grav la Cahul. O ambulanță a fost proiectată într-un pilon de electricitate
Cărți de condoleanțe în memoria Papei Francisc, deschise la Catedrala „Providența Divină” din Chișinău
Promo-LEX: Peste 100.000 de copii și tineri din stânga Nistrului au participat anul trecut la activități „militare‑patriotice”
Un microbuz a ars pe o stradă din capitală
Două rețele de dezinformare rusești, demascate. Daniel Vodă: „Moldova nu se lasă păcălită”
În instituțiile de învățământ din țară va fi organizată Săptămâna Comemorării Foametei
17 medicamente noi vor apărea în farmaciile din Republica Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Premiile Naționale GALEX, înmânate celor mai activi promotori ai lecturii și bibliotecilor
FOTO Republica Moldova îşi consolidează imaginea la una dintre cele mai mari expoziţii din Japonia
Republica Moldova va folosi un sistem informatic modern pentru combaterea spălării banilor
Transportul feroviar din Republica Moldova, racordat la cerinţele europene, conform unor noi reglementări
GALERIE FOTO // Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, ediția a XV-a
Guvernul simplifică procedura de accedere în profesia de expert judiciar
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova va fi o prioritate în bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI
La Leova va fi relansat proiectul de creare a complexului turistic „Valul lui Traian"