ro
Economie
22 Mai, 2025 / 15:01
/ Acum 1 zi

Maia Sandu, vizită pe șantierul liniei Vulcănești–Chișinău: „Această linie va spori securitatea energetică și ne va feri de șantajul la care am fost supuși timp de trei decenii”

Șefa statului Maia Sandu a vizitat astăzi șantierul liniei electrice aeriene Vulcănești–Chișinău. Aceasta urmează să devină funcțională până la sfârșitul anului curent, informează MOLDPRES.

Președinta Maia Sandu a subliniat că acesta este unul dintre cele mai importante proiecte energetice lansate de la independență încoace.

„Astăzi am vizitat șantierul liniei electrice aeriene Vulcănești–Chișinău. Odată finalizată, această linie va spori semnificativ securitatea energetică a țării noastre și ne va feri de șantajul la care am fost supuși timp de trei decenii. Linia trebuie să devină funcțională până la sfârșitul acestui an”, a remarcat Maia Sandu.

În conformitate cu planul de lucru, linia va fi finalizată și racordată la infrastructura ÎS Moldelectrica, prin Stația electrică Vulcănești și Stația electrică Chișinău, până la sfârșitul anului curent.

Linia Electrică Aeriană de 400 kV va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1 500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități. În funcție de regimul sistemului electroenergetic, linia va putea asigura tranzitul unui flux de până la 630 MVA de putere, ceea ce ar putea satisface necesitatea a 50% din consumul de energie în perioada de consum maxim.

Lucrările de construcție a LEA Vulcănești-Chișinău au început efectiv în aprilie 2024 și sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea acestuia este de 61 mil de euro, dintre care circa 27 de mil de euro sunt pentru construcția liniei.

Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău este un proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării noastre. Noua linie electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău, fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.