
Președinta Maia Sandu: Rusia mizează pe o criză de lungă durată, care să fie pe agenda societății până la alegerile parlamentare
Rusia mizează pe o criză de lungă durată, care să fie pe agenda societății până la alegerile parlamentare pentru a ne concentra mai puțin pe programele de dezvoltare și mai mult pe această discuție interminabilă. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul celui de-al doilea episod al podcastului cu participarea acesteia, transmite MOLDPRES.
Șefa statului a subliniat că Guvernul Republicii Moldova, împreună cu Uniunea Europeană, au oferit un ajutor de urgență pentru a atenua efectele crizei energetice.
„Se va veni cu un plan pe termen mediu. UE este dispusă să ne ofere resurse pentru a-i sprijini și pe cei de pe malul drept și pe cei de pe malul stâng. De asemenea, se urmărește compensarea creșterii tarifelor la energie electrică pe malul drept”, a afirmat Maia Sandu.
Oficialul a remarcat că pentru a livra gaze naturale în regiunea transnistreană, Chișinăul are nevoie de date exacte, întrucât livrărilor sunt destinate pentru consumatorii casnici și instituțiile sociale.
„Chișinăul urmează să livreze gaze pentru consumatorii casnici, pentru școli, grădinițe, spitale, ceea ce înseamnă o anumită transparență și nu pur și simplu oferirea volumelor de energie care ajung nu doar la oameni, dar și la anumite personaje ce folosesc în interes propriu această energie”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, cu referire la situația energetică, președinta a declarat că Rusia ar avea drept scop ca actuala criză să dureze cât mai mult.
„Rusia nu vrea să livreze gaze naturale în stânga Nistrului. Gazprom nu are nici un impediment să aducă aceste gaze până în regiunea transnistreană. Din punct de vedere al Rusiei, cu cât mai lungă este criza, cu atât mai bine. Problemele vor crește și pe malul drept și pe malul stâng, vor crește costurile și tensiunea între cele două maluri. În toți acești ani am avut liniște, acest lucru nu a plăcut Rusiei. Federația Rusă mizează acum pe o criză de lungă durată, care să fie pe agenda societății până la alegerile parlamentare pentru a ne concentra mai puțin pe programele de dezvoltare și mai mult pe această discuție interminabilă”, a explicat Maia Sandu.
Ieri, premierul Dorin Recean a anunțat că Republica Moldova va primi un sprijin gratuit în valoare de 64 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Este vorba de un pachet de ajutor oferit în contextul crizei energetice, anunțat la începutul acestei săptămâni.
Astfel, 30 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a cumpăra gaz și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Respectiv, 20 de milioane de euro vor fi pentru achiziționarea gazelor naturale ca ajutor umanitar destinat regiunii transnistrene a Republicii Moldova, iar 10 milioane de euro pentru achiziționarea energiei electrice pentru necesitățile malului drept al Nistrului. Alte 34 milioane de euro vor veni ca suport bugetar.
Din 1 ianuarie 2025, în pofida angajamentelor contractuale, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze în Republica Moldova, care erau direcţionate în totalitate în regiunea transnistreană.
Premierul Dorin Recean: „Nu vom admite ca Moldova să devină parte a lumii ruse”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu delegația Congresului SUA: „Anul 2025 va fi un an de răscruce pentru viitorul european al R. Moldova și este esențial să ne putem baza pe prieteni”
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov, întrevedere cu Daiga Mieriņa: „Letonia este un exemplu de succes al transformării țării prin integrare europeană”
România va continua să sprijine R. Moldova. Premeirul Marcel Ciolacu: „Finanțăm proiecte concrete și cu impact pentru cetățeni”
CEC: Schimbările în listele de candidați la funcția de consilier pot fi făcute până pe 18 aprilie
CC a declarat neconstituționale prevederile care permiteau implicarea Adunării Populare a UTA Găgăuzia în numirea procuror-șef al autonomiei
Alegeri locale noi în șase localități din R. Moldova. CEC anunță deschiderea a 13 secții de votare
Speakerul leton, Daiga Mieriņa: „Sunteți așteptați în familia europeană. Sper ca alegerile din Republica Moldova să se desfășoare într-un mod democratic”
GALERIE FOTO // Conferință de presă susținută de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și Președinta Seimului Republicii Letonia, Daiga Mieriņa
Premierul Dorin Recean: Corupția este o vulnerabilitate națională care dăunează întregii societăți și chiar securității naționale
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Cum petrec moldovenii Paştele
SUA au transferat prima tranșă de 3,4 milioane de euro conform Acordului privind noul sediu al Ambasadei în Republica Moldova
Republica Moldova a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de cereri depuse la CtEDO din ultimii zece ani
Daniel Vodă: Proiectul Buget +Plus are drept scop sporirea investițiilor în domenii cheie și nu este un buget electoral
Parlamentul va aproba joi data alegerilor legislative
Aprobat de Guvern: majoritatea blocurilor locative din Chișinău vor fi renovate energetic
Breaking news
Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie. Speakerul Igor Grosu: „Aceste alegeri vor fi definitorii pentru istoria țării noastre”
Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la gazele naturale
Judecători şi procurori, instruiţi privind investigarea și examinarea infracțiunilor de mediu
Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești va fi extins. Guvernul a instituit Comisia pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor
CSM a dispus reevaluarea judecătoarei Angela Braga în cadrul mecanismului de vetting
Ucraina a prelungit până pe 6 august legea marțială și ordinul de mobilizare
Candidatura lui Vasile Botnaru, propusă Parlamentului pentru funcția de membru al Consiliului Audiovizualului
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MAE dezminte un așa-zis „ordin”, care circulă în spațiul public, sub semnătura vicepremierului Mihai Popșoi