ro
Societate
18 Aprilie, 2025 / 02:42
/ 09 Aprilie, 2025

Acord semnat de MMPS și partenerii de dezvoltare. Peste 20 de clădiri în care sunt prestate servicii sociale vor fi eficientizate energetic

Peste 20 de clădiri în care sunt prestate servicii sociale vor fi supuse lucrărilor de eficientizare energetică. Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova, Keystone Moldova și Asociația Obștească Fondul de Inovații Sociale din Moldova a semnat un Acord de colaborare privind implementarea Proiectului „Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale”, informează MOLDPRES.

Inițiativa este finanțată de Uniunea Europeană, iar scopul acesteia este de a îmbunătăți infrastructura serviciilor sociale prin investiții în eficiența energetică a clădirilor în care aceste servicii sunt oferite, contribuind astfel la reducerea consumului de resurse, optimizarea costurilor de întreținere și crearea unor condiții sigure și sustenabile pentru beneficiari și prestatorii de servicii.

„Modernizarea serviciilor sociale nu înseamnă doar creșterea calității intervențiilor sociale, ci și grija pentru modul în care folosim resursele publice. Prin acest parteneriat, transformăm centrele sociale în spații eficiente energetic, sigure și adaptate nevoilor oamenilor. Este un exemplu prin care înțelegem că solidaritatea și responsabilitatea față de mediu pot merge mână în mână cu politicile sociale”, a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

În total, 21 de clădiri în care sunt prestate servicii sociale vor fi supuse lucrărilor de eficientizare energetică, dintre care 19 sunt instituții în subordinea Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială, iar două aparțin autorităților administrative din subordinea ministerului. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va avea rol de co-finanțator și beneficiar, contribuind cu 10% din valoarea totală a lucrărilor – aproximativ 2,52 milioane de lei.

Pe lângă investițiile în infrastructură, proiectul include și o componentă de susținere a inițiativelor locale. Astfel, pe 3 aprilie curent, 35 de organizații au primit certificate de grant în valoare totală de aproximativ 87 000 de euro pentru acțiuni care promovează consumul responsabil de energie și soluții inovatoare de eficiență energetică în clădirile cu destinație socială.

„Colaborarea dintre organizațiile societății civile locale, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și alți parteneri instituționali este esențială pentru construirea unei societăți deschise, echitabile și incluzive. Pentru că anume organizațiile locale acționează pentru satisfacerea nevoilor reale ale comunităților, în timp ce autoritățile formulează politicile publice eficiente. Această inițiativă, sprijinită de Uniunea Europeană, subliniază importanța parteneriatelor locale – între societatea civilă, autoritățile publice și donatori – în tranziția către un model de dezvoltare durabilă, bazat pe solidaritate, eficiență și responsabilitate față de resurse. Prin consolidarea capacității societății civile de a acționa la nivel local, creăm premisele unor transformări sistemice cu impact semnificativ la scară națională”, a spus Daniela Vidaicu, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova.

Proiectul va fi implementat în perioada următoare de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și Asociația Obștească Fondul de Inovații Sociale din Moldova, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.