
Acord semnat de MMPS și partenerii de dezvoltare. Peste 20 de clădiri în care sunt prestate servicii sociale vor fi eficientizate energetic
Peste 20 de clădiri în care sunt prestate servicii sociale vor fi supuse lucrărilor de eficientizare energetică. Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova, Keystone Moldova și Asociația Obștească Fondul de Inovații Sociale din Moldova a semnat un Acord de colaborare privind implementarea Proiectului „Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale”, informează MOLDPRES.
Inițiativa este finanțată de Uniunea Europeană, iar scopul acesteia este de a îmbunătăți infrastructura serviciilor sociale prin investiții în eficiența energetică a clădirilor în care aceste servicii sunt oferite, contribuind astfel la reducerea consumului de resurse, optimizarea costurilor de întreținere și crearea unor condiții sigure și sustenabile pentru beneficiari și prestatorii de servicii.
„Modernizarea serviciilor sociale nu înseamnă doar creșterea calității intervențiilor sociale, ci și grija pentru modul în care folosim resursele publice. Prin acest parteneriat, transformăm centrele sociale în spații eficiente energetic, sigure și adaptate nevoilor oamenilor. Este un exemplu prin care înțelegem că solidaritatea și responsabilitatea față de mediu pot merge mână în mână cu politicile sociale”, a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
În total, 21 de clădiri în care sunt prestate servicii sociale vor fi supuse lucrărilor de eficientizare energetică, dintre care 19 sunt instituții în subordinea Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială, iar două aparțin autorităților administrative din subordinea ministerului. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va avea rol de co-finanțator și beneficiar, contribuind cu 10% din valoarea totală a lucrărilor – aproximativ 2,52 milioane de lei.
Pe lângă investițiile în infrastructură, proiectul include și o componentă de susținere a inițiativelor locale. Astfel, pe 3 aprilie curent, 35 de organizații au primit certificate de grant în valoare totală de aproximativ 87 000 de euro pentru acțiuni care promovează consumul responsabil de energie și soluții inovatoare de eficiență energetică în clădirile cu destinație socială.
„Colaborarea dintre organizațiile societății civile locale, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și alți parteneri instituționali este esențială pentru construirea unei societăți deschise, echitabile și incluzive. Pentru că anume organizațiile locale acționează pentru satisfacerea nevoilor reale ale comunităților, în timp ce autoritățile formulează politicile publice eficiente. Această inițiativă, sprijinită de Uniunea Europeană, subliniază importanța parteneriatelor locale – între societatea civilă, autoritățile publice și donatori – în tranziția către un model de dezvoltare durabilă, bazat pe solidaritate, eficiență și responsabilitate față de resurse. Prin consolidarea capacității societății civile de a acționa la nivel local, creăm premisele unor transformări sistemice cu impact semnificativ la scară națională”, a spus Daniela Vidaicu, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova.
Proiectul va fi implementat în perioada următoare de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și Asociația Obștească Fondul de Inovații Sociale din Moldova, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Maxime de până la 23 de grade Celsius, anunțate de meteorologi pentru ziua de joi
SUA au transferat prima tranșă de 3,4 milioane de euro conform Acordului privind noul sediu al Ambasadei în Republica Moldova
Republica Moldova a înregistrat în 2024 cel mai mic număr de cereri depuse la CtEDO din ultimii zece ani
Judecători şi procurori, instruiţi privind investigarea și examinarea infracțiunilor de mediu
CSM a dispus reevaluarea judecătoarei Angela Braga în cadrul mecanismului de vetting
Candidatura lui Vasile Botnaru, propusă Parlamentului pentru funcția de membru al Consiliului Audiovizualului
MAE dezminte un așa-zis „ordin”, care circulă în spațiul public, sub semnătura vicepremierului Mihai Popșoi
Un post regional de televiziune, sancționat pentru difuzarea informațiilor părtinitoare și discriminatorii
Sărbători pascale în siguranță // Daniel Vodă: Medicii, polițiștii, pompierii și alți angajați ai sectorului public vor fi la datorie de Paști
Râul Botna va fi reabilitat pe o distanță de peste 70 de kilometri
Sfânta Lumină va ajunge și în acest an în Republica Moldova
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”
Impactul înghețurilor și acțiunile de sprijin pentru agricultori, analizate la Guvern. Dorin Recean: „Vom continua să oferim sprijin fermierilor”
Igor Grosu, la 35 de ani de la constituirea primului Parlament: „Majoritatea deputaților primului Parlament au deschis drumul spre independență și libertate”
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Bugetul +PLUS, adoptat de Parlament. Rectificarea bugetară prevede alocări record de 8 mlrd lei pentru investiții și creștere economică
Mesajul Președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului Republicii Moldova
Președinta Maia Sandu: „Ne dorim o pace justă în Ucraina”
GALERIE FOTO // Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului
Cererea de solicitare a livretului militar va putea fi depusă online
Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului cu rachete asupra orașului ucrainean Sumî