ro
Societate
16 Aprilie, 2025 / 16:21
/ Acum 6 ore

ANSA vine cu recomandări privind alegerea vopselei pentru ouă: unele produse pot fi toxice

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a prezentat mai multe recomandări pentru consumatori privind alegerea vopselei pentru ouă, în contextul Sărbătorilor Pascale, transmite MOLDPRES.

Vopseaua din comerț este cea mai simplă opțiune, oferind o varietate mare de culori, însă specialiștii ANSA atenționează că unele produse pot fi toxice și periculoase. De aceea, este esențial să facem alegerea sigură și inofensivă pentru sănătate.

Astfel, consumatorii sunt îndemnați să aleagă vopsea specială pentru ouă, care este sigură pentru consum, să achiziționeze vopsele doar din unități înregistrate de ANSA sau să opteze pentru coloranți naturali. Vopselele decorative, cum ar fi cele acrilice, nu sunt comestibile.

Totodată, cetățenii ar trebui să verifice  informația de pe ambalajul vopselelor procurate. Aceasta trebuie să reflecte, în mod explicit, denumirea şi marca producătorului (sau denumirea importatorului), să indice adresa acestuia (numărul de telefon, după caz), masa/volumul, principalele caracteristici calitative, compoziţia, aditivii folosiţi, eventualele riscuri, modul de utilizare, de păstrare, contraindicaţiile, termenul de valabilitate şi data fabricării.

O altă recomandare pentru cetățeni este să nu procure vopseaua neambalată și neetichetată („vopsea la lingură”). Nefiind cunoscută proveniența și destinația acesteia, există riscul procurării vopselelor pentru tipografie sau industria textilă, subliniază ANSA.

Pentru vopsire trebuie să fie utilizate cele mai proaspete ouă. La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

Ouăle vopsite sunt ținute la frigider și au termenul de păstrare de maxim șapte zile, dacă sunt fierte tari.

În cazul în care preferați varianta ecologică de vopsire a ouălor de Paști, puteți opta pentru coloranții naturali din coji de ceapă, turmeric/curcuma, varză roșie, spanac, sfeclă roșie sau altele care nu sunt periculoase.

Vopseaua utilizată la vopsirea ouălor nu trebuie să fie accesibilă copiilor.

Vopsitul ouălor este una dintre cele mai importante tradiții de Paști.